Istorijske činjenice na Stubu istine

Aleksandra Madžar
Istorijske činjenice na Stubu istine

Beograd - Nastup Republike Srpske na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu svečano je otvoren danas, a posvećen je obilježavanju 100. godišnjice Sarajevskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.

Na štandu Republike Srpske postavljen je i Stub istine, na kojem su ispisane činjenice o Prvom svjetskom ratu, čime se šalje poruka svima koji pokušavaju da prekroje istinu o ovom događaju.

Peto predstavljanje RS na velikoj beogradskoj smotri pisane riječi otvorio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

- Srpska čini sve da odbrani i sačuva istinu o Prvom svjetskom ratu. Ne samo da sačuvamo istinu, nego i da dostojanstveno odgovorimo na svaki pokušaj falsifikovanja istorije na štetu srpskog naroda, koji nikada i nigdje u svojoj dugoj i slavnoj istoriji nije napadao i otimao tuđe, a uvijek i svuda je branio i odbranio svoje - istakao je Mutabdžija.

Na otvaranju je govorio i direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

- Izbor slogana "Sto godina uzroka i povoda, 1914-1918" svjedoči o namjerama Republike Srpske da se odbrani od pokušaja da se Srbija i srpski narod predstave kao uzrok, a ne samo kao povod za Prvi svjetski rat - kazao je Cicović.

Poslije kulturno-umjetničkog programa, ministar Mutabdžija, Cicović i ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Igor Vidović posjetili su štandove izdavača iz Srpske, Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd, Zavoda za udžbenike Istočno Sarajevo, "Besjede".

Izdavači iz Srpske najavili su brojne književne promocije i tribine koje će biti održane u okviru sajamskog programa.

Obilazak sajma predstavnici RS završili su na štandu Srpske, gdje su proveli vrijeme razgovarajući sa posjetiocima u neposrednoj blizini Stuba istine, na kojem su ispisane istorijske činjenice o Prvom svjetskom ratu. U Predstavništvu Republike Srpske potvrđeno je da će Sajam knjiga i štand RS u petak posjetiti i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Promocije

U okviru beogradskog sajma sutra (utorak) u 12 časova biće promovisana "Antologija abhazijske poezije" u izdanju Zadužbine "Petar Kočić" Banjaluka - Beograd. Banjalučka podružnica Udruženja književnika Srpske predstaviće časopis "Književnik" danas (utorak) u 12 časova, a nova izdanja svojih članova promovisaće u 16 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana