Istorija stradanja u dokumentarnim kadrovima

GS
Istorija stradanja u dokumentarnim kadrovima

BROD - Istorijsko-dokumentarni film "Svjedok" o stradanju srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije prikazan je večeras u Brodu gdje su na mjestu masovne grobnice sa posmrtnim ostacima 88 Srba snimani kadrovi.

Film je prikazan u amfiteatru Srednjoškolskog centra "Nikola Tesla", a domaćin promocije bila je Boračka organizacija Brod, čiji je predsjednik Zoran Vidić rekao da je projekcija održana u okviru obilježavanja "Oktobarskih svečanosti slobode 2024".

- Filmska ekipa je 2022. godine snimala kadrove na gradskom groblju u Brodu, kod spomen-ploče, na mjestu pronalaska masovne grobnice sa posmrtnim ostacima 88 ubijenih Srba, u čijoj je obdukciji i identifikaciji učestvovao ljekar Zoran Stanković, rekao je Vidić.

On je dodao da je podršku snimanju i filmskoj ekipi pružila opština i Boračka organizacija Brod, kao i građani koji su bili učesnici u nastanku kadrova za film.

- O tragičnim sudbinama članova svojih porodica i ličnim strahotama kroz koje su prolazili u procesima identifikacije u filmu govore naši sugrađani. Vjerujem da će prikazivanje ovog filma daleko više upoznati javnost o strahotama kroz koje je prošao srpski narod, istakao je Vidić.

Film je realizovan u koprodukciji Radio-televizije Republike Srpske i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, a scenario i režiju potpisuje nagrađivani režiser dokumentarnih filmova Denis Bojić.

Film "Svjedok" prvobitno je zamišljen i baziran na dokumentaciji i svjedočanstvima specijaliste sudske medicine iz Beograda profesora Zorana Stankovića, koja se odnose na stradanja srpskog naroda tokom ratnih dešavanja devedesetih godina na prostoru zemalja bivše Jugoslavije.

Profesor Stanković preminuo je neposredno pred početak snimanja filma.

Radeći na više od 50 masovnih grobnica širom bivše zemlje i obdukciju više od 7.500 žrtava, profesor Stanković jedina je osoba koja je na ovakav način svjedočila o razmjerama stradanja srpskog naroda.

Ovo je, ujedno, i istorijski presjek koji kroz filmski izraz, u velikoj mjeri, objedinjuje mapu stradanja srpskog naroda.

Samo na teritoriji BiH, Stanković je radio ekshumacije i obdukcije na više od 30 masovnih i pojedinačnih grobnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana