Horski susreti u znaku jubileja

Aleksandra Glišić
Horski susreti u znaku jubileja

Banjaluka - Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" proslaviće 120. rođendan, a u okviru ovog jubileja biće održan i horski festival "Banjalučki horski susreti".

- Početak 10. međunarodne manifestacije obilježiće 18. oktobra koncerti ženskog hora "Plovdiv" iz Bugarske i vokalne grupe "Konstantin" u Banskom dvoru. Iste večeri u Hramu Hrista Spasitelja nastupiće Hor "Obilić" iz Beograda - najavio je dirigent hora "Jedinstvo" Nemanja Savić.

"Jedinstvo" je jedno od najstarijih društava u Republici Srpskoj i BiH. Osnovano je 1893, a djelovalo je do 1941. godine, kada mu je zabranjen rad. Godine 1992. obnovljen je rad ovog društva, a Mješoviti hor je veoma brzo zauzeo istaknuto mjesto u muzičkom životu Republike Srpske i postao nosilac tri visoka odlikovanja, ordena Svetog Save, ordena Njegoša i ordena Svetog Andreja. 

U okviru horskog festivala 19. oktobra biće održan i "Susret sa savremenim srpskim kompozitorima". Ljubitelji muzike imaće priliku da se susretnu sa Aleksandrom Vujićem, Verom Milanković, Miodragom Govedaricom, Miroljubom Aranđelovićem-Rasinskim, Mintom Aleksinačkim i Svetislavom Božićem.

- Kao dio rođendanskog programa 14. oktobra u Banskom dvoru biće otvorena retrospektivna izložba fotografija "Jedinstvo", a biće prikazana i dokumentarna emisija o našem društvu. Poslije izložbe i projekcije publika će moći da uživa u koncertu Dječijeg hora "Jedinstvo", koji nastupa pod dirigentskom palicom Jasne Antonić - kazao je Savić.

U susret "Banjalučkim horskim susretima" 15. oktobra u Banskom dvoru nastupiće solisti mješovitog hora "Jedinstvo", a sljedeće večeri predstaviće se izvorne pjevačke grupe i horovi iz Banjaluke, Prijedora i Kozarske Dubice.

- Za poštovaoci horske muzike priredili smo "Veče horske muzike", koje će biti održano 16. oktobra, kada će nastupiti ansambli iz Banjaluke, Laktaša, Prnjavora i Doboja - kaže Savić.

Organizatori su mislili i na ljubitelje duhovne muzike, koji će imati priliku da 16. oktobra dođu u Hram Hrista Spasitelja, gdje će nastupiti Mješoviti hor "Jedinstvo".

Svečani koncert

Promocija kompakt diskova, DVD-a Mješovitog hora "Jedinstvo" i zbirke horova savremenih srpskih autora biće održana 17. oktobra u vijećnici Banskog dvora, poslije čega će članovi ovog hora održati svečani koncert.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana