Gravitacija će pomesti konkurenciju za Oskara

Aleksandra Madžar
Gravitacija će pomesti konkurenciju za Oskara

Los Anđeles - Film "Gravitacija" u režiji Alfonsa Kuarona favorit je za "Oskara" domaćim i stranim rediteljima.

Uzbudljiva drama o dvoje astronauta izgubljenih u svemiru osvojila je javnost, a strani filmski kritičari ocjenjuju da bi film mogao da dobije "Oskara" za najbolju režiju.

U Holivudu je sve spremno za "udarno" veče - svečanu dodjelu nagrada, koja će biti održana 2. marta, a u trci za ovogodišnje "Oskare" izdvajaju se dva ostvarenja. To su "12 godina ropstva" i "Gravitacija", a odmah iza njih slijedi "Američka prevara". Iako se kritičari uglavnom slažu da bi svaki od ova tri filma mogao da ponese zlatnu statuu, većina daje prednost istorijskoj drami "12 godina ropstva" Stivena Mekvina.

Reditelj iz Banjaluke Saša Hajduković kaže da nikada ne predvidi dobitnike "Oskara" i u većini slučajeva se ne slaže sa odlukama žirija. Ističe da su mu se najviše svidjeli filmovi "Vuk sa Volstrita" Martina Skorsezea i "Ona" Spajka Džonsa.

- Tehnički i vizuelno fascinantna mi je "Gravitacija", a zanimljivi su mi i filmovi "U glavi Luina Dejvisa" braće Koen, koji ipak nije nominovan, kao i "Nebraska" Aleksandra Pejna - istakao je Hajduković.

Da je "Gravitacija" zaista nešto novo u svijetu režije potvrdio je i reditelj iz Beograda Stefan Arsenijević.

- Ovaj film je pravo osveženje u svetu sedme umetnosti. Pretpostavljam da će najbolji film biti "12 godina ropstva" - istorijska drama Stivena Mekvina, a meni je to ostvarenje daleko manje inventivno i zanimljivo od ostalih nominovanih - kaže Arsenijević.

Bez obzira što je u Holivudu ovaj film jedan od glavnih konkurenata, Arsenijević kaže da ima utisak kao da ga je već gledao, te da likovima nedostaje dublja psihološka analiza.

- Moj favorit uopšte nije nominovan, a to je film "U glavi Luina Dejvisa" braće Koen - naglasio je Arsenijević.

Hajduković je gotovo siguran da će u kategoriji stranog filma "Oskara" dobiti "Velika ljepota" Paola Sorentina, kao i da će za najbolju glumicu biti proglašena Kejt Blanšet, a za najboljeg glumca Leonardo Dikaprio.

- Vjerovatno ću pogriješiti i ove godine, ali mislim da će "Oskar" za režiju otići u ruke Alfonsu Kuaronu, a za najbolji film ostvarenju "12 godina ropstva" - kazao je Hajduković.

"12 godina ropstva"

Potresna priča o Solomonu Nortupu, slobodnom crncu koji je poslije otmice proveo 12 godina radeći kao rob na plantažama pamuka u Luizijani, ima devet nominacija i nalazi se na samom vrhu liste favorita za "Oskara". Prednost ovog ostvarenja nije samo to što na maestralan način prikazuje sva naličja patologije rasizma već i što uspješno usklađuje istorijski kontekst i savremenu relevantnost, ocijenili su kritičari.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana