Grafički dizajn na plakatu

Aleksandra Madžar
Grafički dizajn na plakatu

Banjaluka - Izložba plakata "Akademska komunikaciona praksa", autora profesora Miroslava A. Mušića sa Akademije umetnosti iz Novog Sada, otvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Ova postavka obuhvata studentske radove koji su nastajali kao potreba različitih kompanija, a rezultat je saradnje Akademije umjetnosti u Banjaluci sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu.

Posjetioci imaju priliku da vide idejna rješenja studenata grafičkog dizajna iz Novog Sada koji su kreativnim idejama pokazali spremnost da djeluju na tržištu u oblasti dizajna.

- Bitno je da na primjeru ove izložbe ukažemo na značaj edukovanja i angažovanja kadrova u oblasti grafičkog dizajna za potrebe privrednih subjekata i u RS - rekao je profesor sa banjalučke Akademije umjetnosti dr Goran Janković.

Naglasio je da katedra za grafički dizajn na novosadskoj Akademiji postoji već 25 godina, te da je ovo izuzetna podrška za banjalučku katedru koja je otvorena prije šest mjeseci.

- Naša katedra već uspješno sarađuje sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske. Oni su prepoznali mogućnost i kreativni potencijal naše akademije u realizaciji kampanja za podizanje svijesti učesnika u saobraćaju na teritoriji RS - kazao je Janković.

Saradnju sa kolegama iz Novog Sada smatra značajnom iz mnogo razloga, a prije svega zbog razmjene iskustva profesora i studenata koja utiču na nove kreativne poglede.

Autor izložbe Miroslav A. Mušić, koji je u ovoj vrsti umjetnosti blizu četrdeset godina, objasnio je da postavka pokazuje kako su virtuelni zadaci njegovih studenata postali stvarni i dokazali njihove sposobnosti.

- Želeo sam da pred njih stavim projekat koji će im omogućiti da prekorače imaginarnu liniju, koja često ukazuje na načine pomoću kojih je moguće ostvariti projekte u praksi. Takvi programi omogućavaju mladima da se oslobode prvog stvaralačkog straha - objasnio je Mušić.

Isti cilj

Srećan što publika u Banjaluci ima priliku da vidi rezultate njegovih studenata, profesor iz Novog Sada Miroslav A. Mušić naglasio je da ova saradnja na obostrano zadovoljstvo ima isti cilj.

- Prenosimo deo znanja i kreativnosti na mlade ljude koje ćemo osposobiti da efikasno rešavaju svakodnevne poslovne probleme u prostoru u kojem godinama živimo - kazao je Mušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana