Filmska avantura otvorila Berlinale

G.S.
Filmska avantura otvorila Berlinale

Berlin - Popularni glumci i reditelji, kao i premijera filma "The Grand Budapest Hotel" Vesa Andersona, obilježili su otvaranje 64. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu.

Festival, koji je svečano otvoren u četvrtak uveče, trajaće do 16. februara, a biće prikazano više od 400 filmova od kojih je 20 u trci za "Zlatnog medvjeda".

Gledaoci su prvog dana na izlazu iz sale za pres-konferencije pozdravljali slavne glumce, među kojima su bili i Ralf Fajns, Vilijem Defo, Bil Marej, Džef Goldblum, Edvard Norton i Tilda Svinton.

Tokom festivala biće odata i pošta nedavno preminulom američkom glumcu Filipu Sejmoru Hofmanu prikazivanjem filma "Truman Kapoti" 11. februara. Za glumačko ostvarenje u tom filmu Hofman je 2006. dobio prestižnu nagradu "Oskar".

Na ovogodišnjem festivalu premijerno će biti prikazano 18 filmova.

Njemačko-britanska produkcija "The Grand Budapest Hotel", koja okuplja plejadu glumaca uključujući Francuskinju Leu Sejdu (iz filma "La Vie d'Adele" nagrađenog "Zlatnom palmom" u Kanu 2013), govori o avanturama Gustava, legendarnog recepcionara jednog velikog hotela između dva rata, a glavna uloga je povjerena Ralfu Fajnsu.

Od američkih ostvarenja publika će moći da pogleda i "Boyhood" Ričarda Linklejtera koji prati dječaka u njegovom odrastanju, sa Patrišom Arket i Itanom Houkom u glavnim ulogama. Van konkurencije biće prikazana i ratna drama "Čuvari nasljeđa" Džordža Klunija.

Doajen francuske kinematografije Alen Resne dolazi sa filmom "Life on Riley", a japanski veteran Jodži Jamada sa ostvarenjem "Little House" u kojem kroz priču o emocionalnom životu likova daje istorijsku sliku Japana prije i tokom Drugog svjetskog rata.

Peruanska rediteljka Klaudija Ljosa, čije je "Čemerno mlijeko" osvojilo "Zlatnog medvjeda" 2009. i bilo nominovano za "Oskara", prikazaće svoje najnovije ostvarenje "Aloft". Film u kome igraju Dženifer Koneli i Silijen Marfi govori o majci odvojenoj od bolesne kćerke.

Žiri

Američki producent i scenarista Džejms Šejmus predvodi žiri "Berlinala", sastavljen od poznatih imena svjetskog filma. Među njima su austrijski glumac i dvostruki oskarovac Kristof Valc, američka glumica Greta Gervig, hongkonška zvijezda Toni Leung, francuski reditelj Mišel Gondri i producentkinja filmova o Džejmsu Bondu Barbra Brokoli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana