Falsifikator bere nagrade

Aleksandra Madžar
Falsifikator bere nagrade

Mojkovac - Tihomir Stanić i Momčilo Pićurić nagrađeni su priznanjima za glumačke kreacije u filmu "Falsifikator", scenariste i režisera Gorana Markovića, na Filmskom festivalu u Mojkovcu.

Nagradu za najbolju glavnu ulogu Stanić je ravnopravno podijelio sa Bogdanom Diklićem, dok je za svoje glumačke sposobnosti Pićurić nagrađen za najbolju epizodnu ulogu.

Ovaj film, čiji je veći dio sniman u Republici Srpskoj, sa dijelom glumačke ekipe iz Srpske, od početka svog života na filmskom platnu i prikazivanja na festivalima osvaja nagrade i plijeni pažnju publike.

- Veoma sam srećan kako zbog nagrade, tako i zbog pažnje koju film privlači. Ponekad mi se čini da je svaka uloga zaslužila nagradu - rekao je Tihomir Stanić, koji tumači glavni lik, falsifikatora Anđelka.

Ulogom starog, umornog zatvorenika Veselina, sa kojim Anđelko dijeli ćeliju, Pićurić vješto i uvjerljivo publici prikazuje težinu života, bol i tugu zbog nepravde koju je preživio i koju preživljava, što je žiri u Mojkovcu prepoznao.

- Presrećan što sam dobio nagradu. Zahvalan sam Tihomiru Staniću i Goranu Markoviću što sam dobio priliku da igram u ovom filmu - kazao je Pićurić i istakao da je publika i ovaj put bila oduševljena filmom.

"Falsifikator" je sniman u koprodukciji "Balkan filma" iz Republike Srpske, "Drina filma" iz Srbije i Filipa Ceptera, a koproducenti su Radio-televizija RS i "Jadran film" iz Hrvatske.

Radnja filma prati život Anđelka, koji falsifikuje diplome, ali to čini iz dobre namjere - da pomogne zemljacima da se zaposle. Zbog toga završava u zatvoru, sa kriminalcima, ubicama, bombašima. Filmska priča inspirisana je stvarnim događajima iz života oca Tihomira Stanića.

Glumci

Osim Stanića i Pićurića, u filmu igraju i Branka Katić, Svetozar Cvetković, Sergej Trifunović... Zapažene role imaju glumci iz Republike Srpske: Aleksandar Stojković Piksi, Boris Šavija, Branko Janković, Dobrica Agatonović, Dragoslav Medojević, Goran Jokić, Anja Stanić, kao i debitant Dušan Plavšić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana