Efekti ubili filmsku čaroliju

Aleksandra Madžar
Efekti ubili filmsku čaroliju

Banjaluka - Filmovi "starog kova" donosili su ljubavne priče, smiješne zaplete, vrtoglavu akciju, ponekad i veliku dozu straha, budeći u zaljubljenicima sedme umjetnosti emocije koje inspirišu i nude ulazak u sasvim novi svijet.

Danas, u vremenu brzog napretka tehnologije to se rijetko dešava, a loše uklopljeni scenski efekti bude nepovjerenje i uspavljuju osjećanja noseći priče sa ekrana u zaborav.

- Ne mislim da je problem u specijalnim efektima. Oni su specifikum i atrakcija filma i koriste se od početka postojanja filma kao medija. Više ta neinventivnost dolazi od nekih previše proračunatih stvari i želja da film "pršti" od svega, a bez prave priče - smatra banjalučki reditelj Saša Hajduković.

Podsjetio je i na to da su reditelji i scenografi znali pretjerati sa efektima, te da je u našem sjećanju vrijeme takve slučajeve isfiltriralo.

- Specijalni efekti, animacije, nove tehnologije nisu problem sami po sebi, već samo ljudi koji to koriste - istakao je Hajduković.

Ostvarenja "Čarobnjak iz Oza", "Prohujalo sa vihorom", "Pjevajmo na kiši", "Buntovnik bez razloga", "Neki to vole vruće", "Doručak kod Tifanija" i "Ptice" obilježili su zauvijek filmsku umjetnost.

Banjalučki glumac Dejan Zorić smatra da su ovakvi filmovi donosili jaču emociju i iskrenu filmsku čaroliju.

- Televizijskih ekrana nije bilo na svakom ćošku, a danas je sve ekranizovao. Stalno neko nešto poručuje sa TV ekrana, a nekada nije bilo mnogo ni televizora, ni programa. Tako se dešavalo da film na jednom od moguća dva programa predstavlja pravu radost - kazao je Zorić.

Smatra da napredak tehnologije šteti umjetnosti u svim oblicima, jer ljudima pruža mogućnost da gledaju sve i svašta.

Kritika

Dugoočekivani i najavljivani film Baza Lurmana "Veliki Getsbi" našao se na meti kritike, jer su otkriveni svi specijalni efekti koje je koristio. Stručnjaci iz svijeta filma ocijenili su da je bez efekata spektakl žalostan. Najveće iznenađenje svakako predstavlja činjenica da je, iako se radnja filma dešava u Njujorku, cijeli projekat snimljen u Australiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana