Dvije decenije uništavanja knjiga pisanih ćirilicom u Hrvatskoj

Agencije
Dvije decenije uništavanja knjiga pisanih ćirilicom u Hrvatskoj

Beograd - U protekle dvije decenije u Hrvatskoj su uništavane knjige srpskih autora pisane ćirilicom, ali i djela stranih pisaca koja su proglašavana jeretičkim, istaknuto je na promociji knjige "Knjigocid" zagrebačkog profesora u penziiji Ante Lešaje.

Recenzent knjige, sociolog Božidar Jakšić rekao je na promociji knjige u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu da je uništavanje knjiga u Hrvatskoj bilo ozvaničeno i da je imalo podršku vlasti i crkve.

Jakšić je naveo da je tragična činjenica da nije riječ o izolovanim slučajevima huliganskog ponašanja, već svjesnom, namjernom, sistematskom uništavanju kulturnog nasljeđa.

Autor studije ocijenio je da je knjiga "dosta mršava", jer sadrži nevoljna priznanja, ali i zato što nigdje nije našao preciznu evidenciju koliko je i šta je sve uništeno, a i niko od krivaca nije sankcionisan čak ni tamo gdje su činjenice nesporne.

"Zid ignorancije je ostao čvrst, jer je imao uporište u politici isključivosti koja je dominirala i Hrvatskoj tokom dvedesetih godina prošlog vijeka", napomenuo je Lešaja.

Za Lešaju, koji je po obrazovanju ekonomista, fenomen uništavanja knjiga bio je dio politike promjene društvenog uređenja, kroz podsticanje fašisoidnih, odnosno proustaških ideja, a sve s ciljem pljačke naroda kome su nuđeni nacionalizam i ksenofobija da bi se homogenizovao oko vladajuće politike.

Izdavač knjige je kuća "Profil" u saradnji sa Srpskim narodnim vijećem u Hrvatskoj uz podršku Savjeta za nacionalne manjine Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana