Dva zlata za Banjalučanke

Aleksandra Madžar
Dva zlata za Banjalučanke

Barselona - Ženski kamerni hor "Banjalučanke" osvojio je dvije zlatne medalje na Internacionalnom horskom takmičenju "Cant al mar" u Barseloni.

Riječ je o priznanjima u kategorijama ženskih horova i folklorne muzike na susretima koje je organizovala Svjetska horska asocijacija "Musica Mundi" - Interkultur. Talenat i prepoznatljive vokalne sposobnosti "Banjalučanke" su pokazale pod dirigentskom palicom Mladena Matovića.

- Veoma smo srećni i ponosni što smo na još jednom značajnom međunarodnom takmičenju praktično ponovili podvig iz Budimpešte, gdje smo takođe osvojili dvije zlatne medalje u ovim kategorijama. Ovo je nastavak kvalitetnih takmičarskih nastupa na međunarodnoj sceni - rekao je Matović.

Takmičenje je za "Banjalučanke" posljednji međunarodni test  na putu do Svjetske horske olimpijade, koja će biti održana u Rigi polovinom jula 2014. godine.

Horski susreti u Španiji, koji su održani od 23. do 27. oktobra, okupili su 40 horova iz 16 zemalja (Njemačka, Estonija, Rusija, Izrael, Kina, Norveška, Finska, Austrija, Indonezija, Španija...). "Banjalučanke" su bile jedini predstavnik Republike Srpske i BiH.

- Dali smo sve od sebe da što dostojanstvenije predstavimo svoj grad i Republiku Srpsku i presrećni smo što smo dosadašnjim zlatnim medaljama iz Linca, Venecije, Malte i Budimpešte, te olimpijskim srebrima iz Kine i SAD, uspjeli da pridružimo i zlato iz Španije - istakao je Matović.

Petočlanom međunarodnom žiriju, sastavljenom od najistaknutijih svjetskih eksperata za horsku muziku iz Austrije, Španije, Švedske, Njemačke i Letonije, "Banjalučanke" su se predstavile veoma zahtjevnim kompozicijama domaćih i stranih autora.

Matović naglašava da su odlaske hora "Banjalučanke" na festivale pomagali Kabinet predsjednika Republike Srpske, Vlada RS i grad Banjaluka, kao i CKUD "Veselin Masleša".

Originalan nastup

"Banjalučanke" su nedavno skrenule pažnju domaće javnosti premijernim izvođenjem kompozicije Mladena Matovića "Odbrojavanje ili tri na 'e'". Na kraju izvođenja ove horske minijature članovi hora "ubijaju dirigenta na sceni".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana