Dušan Petričić: Karikatura komunicira sa publikom

Snežana Tasić
Dušan Petričić: Karikatura komunicira sa publikom

Ne živim u ubeđenju da političari i društvo generalno posvećuju veliku pažnju karikaturistima, odnosno da oni svojim radom mogu na bilo šta da utiču. Ipak, zadržava se ona funkcija karikature da pomaže narodu da kroz smeh i prepoznavanje nekih stvari kroz karikaturu, lakše proguta ono što im se servira.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" poznati majstor karikature Dušan Petričić, čija je izložba nedavno predstavljena u Prijedoru u "Galeriji 96".

Izložbom je obuhvaćeno njegovih 70 originalnih i printanih karikatura objavljivanih u domaćim i inostranim listovima. Ovo je bila i prva izložba od njegovog povratka prije četiri godine u Srbiju nakon 20-godišnjeg boravka u Kanadi.

Oni koji su odrastali uz TV emisije "Poeltarc" i "Nedeljni zabavnik", odmah su prepoznali karakterističan Petričićev crtež. Poznatu knjigu Dušana Radovića "Beograde, dobro jutro", takođe je ukrasio ovaj vrstan karikaturista.

Petričić je rekao da hoće da vjeruje da karikatura na bivšim jugoslovenskim prostorima komunicira sa publikom na isti način na koji je komunicirala i ranije.

- Politike se mnogo ne menjaju. Politike i političari su uvek isti i karikaturisti su uvek isti. Pitanje je samo da li se u određenom periodu pojavi ista količina istog kvaliteta umetnika kao što su postojali pre 30-40 godina, ali na to ne možemo uticati, kao što ne možemo uticati na odluke političara - kazao je on.

On je ocijenio da karikatura generalno u svijetu dijeli sudbinu štampanih medija i da je sada kao i ova vrsta medija, u velikoj krizi. Ipak, dodaje Petričić, informatička era će ponuditi nešto što će ići naruku ovoj vrsti umjetnosti.

Izložbom je obuhvaćeno i nekoliko knjiga koje je on ilustrovao, među kojima je najveći broj posvećen dječijoj populaciji.

- To su dva pravca koja sledim tokom mog profesionalnog angažmana i oni se prepliću i imaju dodirnih tačaka. Najbitniji mi je rad za decu i pokušaj komunikacije sa decom, koji su izuzetno precizni posmatrači i publika u onom što im se nudi. Oni su vrlo iskreni i pošteni u svojim pitanjima i očekivanjima. Ta vrsta odgovornosti na koju autor mora da računa značajna je kasnije, posebno jednom političkom karikaturisti u procesu rada i pripremanju jedne karikature - naglasio je Petričić.

Izložba Petričićevih radova za koje je dobio mnogobrojne domaće i inostrane nagrade biće otvorena do 4. novembra.

Biografija

Dušan Petričić je diplomirao na Grafičkom odsjeku beogradske Akademije za primenjene umetnosti 1969. godine u klasi profesora Bogdana Kršića. Kao koautor ili ilustrator kreirao je više od 30 knjiga za djecu koje su objavljene na prostorima bivše Jugoslavije ili Sjeverne Amerike. Za knjige i karikature dobio je nebrojeno nagrada širom svijeta: Beograd, Montreal, Tokio, Budimpešta, Amsterdam, Lajpcig, Moskva, Ankara, Njujork, Toronto, Skoplje. Bio je profesor opreme knjige i ilustracije na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti i profesor animacije i ilustracije na Sheridan College, u Oukvilu, Kanada. Redovno sarađuje sa nekoliko vodećih sjevernoameričkih novina: "Njujork tajms", "Volstrit žurnal", " Toronto star", "Scientific American ".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana