Draško Vidović: Smijeh do suza uz scensko samoubistvo

Aleksandra Madžar
Draško Vidović: Smijeh do suza uz scensko samoubistvo

Banjaluka - Predstavu "Generalna proba samoubistva" igraćemo do kraja godine u Zvezdara teatru, na poziv dramskog pisca Dušana Kovačevića, koji je autor ovog teksta.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" glumac Grad pozorišta iz Gradiške Draško Vidović, koji tumači dva lika u predstavi, čijoj je prvoj reprizi prisustvovao i Kovačević.

- Bio je jako zadovoljan kompletnom predstavom. Sjećam se da je rekao: "Pomalo neobična postavka" - kazao je Vidović, koji u "Samoubistvu" igra sa Velimirom Blanićem, Admirom Mešićem i Jovankom Božović-Milovanović.

Vidović u predstavi igra samoubicu i brata samoubice, ali dominira sa ulogom nesrećnog čovjeka koji želi da skoči sa mosta.

- Htjeli smo da radimo domaći tekst zbog učešća na festivalima, ali i iz poštovanja prema Dušanu Kovačeviću. Komad je bio veliki izazov za nas, jer je riječ o tekstu jednog od najboljih srpskih živih pisaca - kazao je Vidović i dodao da režiju njihove postavke potpisuje Luka Kecman.

Istakao je da je tekst napisan specifičnim jezikom i da nosi mnogo snažnih poruka, ali i filozofskih promišljanja o aktuelnim problemima.

Iako je mladim glumcima rad na komadu "Generalna proba samoubistva" bio veliki izazov, Vidović smatra da su opravdali očekivanja.

- Predstava je jako zahtjevna, jer koliko god ljudi ima na sceni toliko mora biti i iza scene. Prinuđeni smo da radimo i iza zavjese, ali i produkcijske poslove - objasnio je Vidović.

Ono što ovoj pozorišnoj priči daje posebnu draž je zanimljiv preokret radnje na kraju, koji izaziva iznenađenje i smijeh publike.

- U trenutku kada se priča na sceni toliko zapetlja, pokaže se da je sve samo generalna proba za predstavu koja se igra u nekom pozorištu pod nazivom "Samoubistvo" - kazao je Vidović.

Glumci pozorišta Grad imali su priliku da pogledaju rediteljske poteze Dušana Kovačevića, koji je na scenu Zvezdara teatra postavio "Generalnu probu samoubistva".

- Iako se naša postavka razlikuje od Kovačevićeve, uspjeli smo da ispoštujemo kompleksnost jezika ovog vrsnog književnika - kazao je Vidović.

Komedija o laži

- Osnovna tema predstave "Generalna proba samoubistva" je manipulacija. Pisac je vrlo jasno poslao milion poruka i kroz komad kritikuje posrnuli sistem vrijednosti. Priča je žanrovski okarakterisana kao gorka komedija o laži - kazao je Draško Vidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana