Dragoslav Medojević: Margareta me zadržala u pozorištu

Aleksandra Madžar
Dragoslav Medojević: Margareta me zadržala u pozorištu

Banjaluka - Predstava "Margareta" bila je prekretnica u mojoj karijeri i presudila je da se definitivno posvetim pozorištu.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" glumac u Narodnom pozorištu Republike Srpske Dragoslav Medojević, koji predstavom "Margareta" pravi omaž svom učitelju glume Lucijanu Latingeru.

Premijerom ove predstave, po tekstu francuskog dramatičara Armana Salakrua, 10. oktobra biće otvorena 37. sezona banjalučkog Studentskog pozorišta, u kojem je ovaj komad prije 33 godine prvi put izveden u Banjaluci.

- Ovo je jedan od načina da zahvalim Luci, mom prijatelju, velikom glumcu, učitelju, dramskom pedagogu. Nemam namjeru da se bavim režijom. Oživljavanje ove predstave biće na neki način obrada Lucijanove režije - kazao je Medojević.

Dodaje da je "Margareta" u njemu ostavila neki trag koji će zauvijek biti prisutan.

- Nije lako vratiti se u vrijeme kada sam bio dvadesetogodišnjak. Koliko je lijepo, toliko je tužno, jer nekih ljudi više nema. Pokušao sam da iz sjećanja prizovem sve detalje. Ne znam koliko sam u tome uspio - sa nostalgijom je ispričao Medojević.

Prisjećajući se perioda kada je onaj prvi komad rađen i postavljen na scenu Studentskog pozorišta, objasnio je da je ovo jedna od posljednjih predstava koja je rađena sa "zadatkom" da uči glumi.

- Premijera "Margarete" bila je 10. aprila 1980. godine u podrumu sadašnjeg Doma "Obilićevo", gdje se nekada nalazio "Mjuzik hol". Moje kolege, koje su tada tumačili likove u predstavi, postali su kao i ja profesionalni glumci. Ponijeli smo sa sobom sve ono što nas je Lucijan naučio - dodaje Medojević.

I ovaj put će, kao i prije 33 godine, na sceni igrati isti lik.

- Bojim se da sam ulogu oca bolje odigrao tada nego što ću je sada odigrati. U ovom slučaju, više pažnje, vremena i energije trošim na organizaciju, a prije o tome nisam brinuo - objašnjava Medojević.

Poruka predstave je da svi imamo nešto u duši što nas vodi i opominje da nekada treba da stanemo i preispitamo svoje postupke. Medojević ističe da je uvijek važno znati ko smo, gdje smo i šta radimo.

On je ulogu Margarete povjerio Blanki Knežević, dok će Dragana Radonjića publika imati priliku da gleda u ulozi ljekara i Borisa Savića kao skitnicu.

Zanimljiva priča

- Priča o starom, slijepom i bolesnom ocu koji neće da umre iz inata čekajući sina koji je preživio brodolom vrlo je zanimljiva. Pored snahe Margarete, koja se zaljubljuje u ljekara koji je liječio njenog svekra, važnu ulogu ima i skitnica. Beskućnik se pojavljuje na vratima u momentu kada otac umire i halucinira da se njegov sin vratio - otkrio je dio radnje predstave Dragoslav Medojević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana