Dokumenta prepreka za početak gradnje zgrade Arhiva RS

Cvija Mrkonjić
Dokumenta prepreka za početak gradnje zgrade Arhiva RS

Banjaluka - Arhivu Republike Srpske neophodna je nova zgrada, a idejno rješenje već je završeno, potvrdio je direktor ove institucije Dušan Popović na jučerašnjem sastanku sa ministrom prosvjete i kulture RS Goranom Mutabdžijom.

Popović ističe da im je najveći problem neadekvatan depo čiji su kapaciteti potpuno ispunjeni, pa se dio arhive nalazi čak i u hodnicima. Izgradnja je planirana u dvorištu sadašnje zgrade Arhiva.

- Nama je pored podruma potrebno i prizemlje, u kojem bismo imali sopstveni salon - kazao je Popović i dodao da će se Arhiv RS obratiti Vladi RS i resornom ministarstvu da bi se počelo sa traženjem investitora.

Ističe da se gradnja mora izvoditi po principu zajedničkog ulaganja, prema kojem bi Arhiv RS učestvovao sa 25 odsto.

- Gradnju je trebalo da počnemo prošle godine, ali je najveći problem predstavljao ugovor o zamjeni zemljišta koji je svojevremeno potpisan između Banjaluke i JNA, jer imamo samo njegovu kopiju - kaže Popović.

Mutabdžija je rekao da će Ministarstvo prosvjete i kulture RS podržati inicijativu Arhiva RS za izgradnju nove zgrade, čim grad Banjaluka riješi imovinsko-pravne odnose.

Čelni čovjek Arhiva RS ističe da u naredne tri godine dosta njihovih radnika ispunjava uslove za penziju i da su im neophodni mladi ljudi koji će popuniti njihova radna mjesta. Naglasio je da pokušavaju da pronađu volontere koji će polagati arhivistički ispit, a zatim "uskočiti" na mjesto starog arhiviste.

- Samo 60 odsto radnih mjesta kod nas je popunjeno i iako uspijevamo da uspješno obavimo posao, mladi arhivisti bi predstavljali vjetar u leđa - naveo je Popović.

Podsjetio je na odličnu saradnju sa arhivima iz regiona, kao i sa arhivima iz Trsta i Budimpešte, ali kaže da nemaju novca da učestvuju u ponuđenim projektima.

- Nude nam da učestvujemo sa 20 odsto uloženog novca, a mi nemamo ni toliko da bi se sporazumi sa njima mogli željeno razvijati. Optimista sam i očekujem da ćemo poboljšati ovu situaciju - kaže Popović dodajući da veliki problem nedostatka kadra ima i kancelarija Arhiva RS u Doboju.

I Mutabdžija navodi da kancelarije Arhiva RS u drugim gradovima i opštinama Srpske nemaju dovoljan broj stručnjaka.

- Kadar se mora podmlađivati kako bi bile stvorene pretpostavke da Srpska na polju arhivistike ne zaostaje za regionom. Veoma je važno da se nastavi tradicija objavljivanja "Glasnika" Arhiva RS, koji je jedini časopis iz oblasti arhivistike u Srpskoj - kazao je Mutabdžija.

Izložba u Mostaru

Izložba "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" Arhiva RS, autora Bojana Stojnića, biće otvorena večeras u Vladičanskom dvoru u Mostaru.

- Postavku čini šest poglavlja, a koristili smo građu iz našeg, ali i drugih arhiva u BiH, Srbiji, kao i građu iz domaćih i biblioteka iz regiona - kazao je Stojnić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana