Desetka za Glasovu smotru književnosti

Aleksandra Glišić
Desetka za Glasovu smotru književnosti

Banjaluka - Izdavači koji su učestvovali na 18. "Glasovom" sajmu knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme složni su u mišljenju da ovogodišnja smotra pisane riječi zaslužuje najveću ocjenu.

Načelnik Službe za odnose sa javnošću u beogradskom "Službenom glasniku" Gordana Milosavljević Stojanović ističe da ova izdavačka kuća svake godine rado dolazi na Sajam knjige u Banjaluku. Kao dobitnici nagrade "Liplje" za najbolje djelo savremene književnosti (za "Prokimenske putopise" Stanka Ž. Šajtinca) ove godine su se sa ponosom vratili sa sajma koji je zatvoren sinoć u dvorani "Borik".

"Glasova" manifestacija svakog septembra Banjaluku pretvara u grad knjige, a značaj sajma prepoznaju i u Administrativnoj službi grada.

- Osamnaesti sajam afirmisao je knjigu i književnost na najbolji način. Sve je zaista organizovano profesionalno, a grad Banjaluka izdvojiće sljedeće godine više novca za ovaj sajam - rekao je načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti u Administrativnoj službi grada Banjaluka Radenko Đurica.

I u Izdavačkoj kući "Pčelica" iz Čačka kažu da se zadovoljni vraćaju sa banjalučkog praznika riječi koji im je donio nagradu "Gomionica" za najbolju knjigu za djecu (za knjigu "Svrakin sat" Gordane Timotijević)

- Prezadovoljni smo posećenošću našeg štanda na sajmu, ali i organizacijom ove manifestacije. "Glas" se još jednom pokazao kao odličan organizator i na pozive za banjalučki Sajam knjige uvek se rado odazivamo. Već nekoliko godina imamo lepo iskustvo sa ovim sajmom, a i ove godine je ispunio naša očekivanja - kaže portparol "Pčelice" Milica Jovanović.

Jedan od najposjećenijih štandova na sajmu bio je onaj izdavačke kuće "Laguna" iz Beograda.

Portparol ove kuće Tanja Ljubisavljević naglašava da je zainteresovanost čitalaca bila iznad očekivanja.

- Posebnu pažnju čitalaca privukao je novi roman Paula Koelja, "Rukopis otkriven u Akri", koji je čitaocima u Banjaluci bio dostupan istovremeno kada i čitaocima u Srbiji. Naravno, radujemo se sledećem sajmu i druženju sa čitaocima iz Srpske - kazala je Ljubisavljevićeva.

Vršilac direktora Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Rade Ristović ističe značaj i važnost "Glasovog" sajma knjige.

- Drago nam je što sajam u Banjaluci uspijeva da održi kvalitet iz godine u godinu. I ove godine posvećeno je dovoljno pažnje svima onima koji su to zaslužili, i piscima i izdavačima - kaže Ristović.

Podsjeća da su na ovogodišnjem sajmu imali zapažen nastup i dobili nagradu "Moštanica" za izdavački poduhvat godine (za romane sa konkursa "Zlatna sova").

Osim izdavača, ovogodišnjim sajmom zadovoljni su i čitaoci koji su prethodnih dana napravili pravi pohod na sajam koji je održan pod motom "Knjiga na dar".

Grad knjige

- Raduje nas što je naš štand bio veoma posjećen, ali i što smo dio ove fine priče koja svake godine pretvara Banjaluku u grad knjige. Smatram da bi trebalo obavezati pisce Srpske da svoja najbolja djela ne čuvaju samo za sajam u Beogradu, već da ih predstave na "Glasovom" sajmu - kaže Rade Ristović.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana