Dejan Aleksić: Zbirka Biti protkana životom

Aleksandra Madžar
Dejan Aleksić: Zbirka Biti protkana životom

Novi Sad - Zmajeva nagrada Matice srpske je, nesumnjivo, naše najstarije i najuglednije priznanje koje može biti dodeljeno jednom pesniku. Stati u red dobitnika takvog priznanja znači biti upisan u listu onih koji su dali značajan doprinos savremenom srpskom pesništvu.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" književnik Dejan Aleksić, dobitnik Zmajeve nagrade koja će mu biti uručena 16. februara u prostorijama Matice srpske u Novom Sadu.

Aleksić, koji je nagrađen za zbirku pjesama "Biti", objašnjava da u njegovom slučaju postoji važan lični ugao gledanja na ovo priznanje.

- Kao autor književnosti za decu pre nekoliko godina nagrađen sam priznanjem koje nosi Zmajevo ime, ali za tu oblast stvaranja. Posebno me čini zadovoljnim što se Zmaj "javio" i sa ove strane - rekao je Aleksić.

Književnik koji je dobitnik i nagrade "Meša Selimović" te autor više zbirki pjesama, kao i brojnih knjiga za djecu, u nagrađenoj zbirci pjesama oslanja se na tematske krugove već uspostavljene kao svojstvo njegove poezije. To su svakodnevni prizori, scene iz običnog života koje postaju egzistencijalno zagonetne ako im se doda malo posebne asocijativnosti i aluzija.

- Mene kao stvaraoca fascinira traganje za dubljim smislom, metafizičnost stvari, pojava i odnosa koji su, naizgled, profani. Vidim svet i stvarnost kao varljiv odraz suštih istina do kojih nas vodi spremnost da se zapitamo, hrabrost da sve što nas okružuje, što je izraz naših čulnih predstava, preoblikujemo snagom svog unutrašnjeg bića - kaže Aleksić.

Roman za djecu

- Radim na brušenju svog romana za decu, napisanog prošlog leta. Volim da napravim vremensku distancu prema nečemu što napišem, da napravim otklon kako bih, koliko je to moguće, stekao objektivniji sud. To je moj prvi roman za decu i biće objavljen u "Kreativnom centru" - kaže Dejan Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana