Dana Vlade S. Miloševića: Solunci govore 6. aprila

Aleksandra Madžar
Dana Vlade S. Miloševića: Solunci govore 6. aprila

Banjaluka - Dokumentarna drama "Solunci govore" po tekstu Antonija Đurića i u režiji Cisane Murusidze premijerno će biti izvedena 6. aprila na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u okviru manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića".

Saopšteno je ovo na jučerašnjoj pres-konferenciji na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Autentična drama zajednički je projekat Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Akademije umetnosti Alfa univerziteta u Beogradu, a glumačke kreacije pokazaće studenti obje institucije. Đurićeva drama baciće svjetlo i na obilježavanje 100 godina od Prvog svjetskog rata.

Manifestacija u čast velikog srpskog kompozitora, etno-muzikologa i pedagoga Vlade S. Miloševića biće održana od 6. do 29. aprila u Banjaluci.

"Dani Vlade S. Miloševića" odvijaju se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i uz podršku grada Banjaluke i Ministarstva prosvjete i kulture RS. Dramu "Solunci govore" podržali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić.

- Predstava "Solunci govore" se posle 30 godina vraća na scenu. Svojevremeno je igrana u Narodnom pozorištu RS i izvedena je oko 350 puta, a u ono vreme bila je vrlo potresna, posebno za još žive učesnike proboja Solunskog fronta u tom vremenu - rekao je dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Luka Kecman.

Za ovaj komad su se, kako kaže, odlučili jer su željeli da poslije toliko vremena prepuste mladim ljudima da iz svog ugla i na svoj način progovore o tim istorijskim dešavanjima.

- Suština priče je da se iz živog čoveka čuju doživljaji koji su nosili naši preci potpuno ubeđeni u to da nešto treba da urade, a koji su pešačili i vraćali se nazad, sa hiljadu kilometara udaljenosti, da iznesu to sve, kako je to istorija zabeležila, u opancima - dodaje Kecman.

U okviru ove značajne manifestacije 29. aprila, takođe na velikoj sceni nacionalnog teatra Srpske, premijerno će biti izvedena i opereta "Orfej u podzemlju" Žaka Ofenbaha u režiji Gorana Damjanca. Umjetnici će nastupiti pod dirigentskom palicom Branke Radošević-Mitrović i Ognjena Bomoštara. Dramatizaciju teksta radio je Mario Ćulum. Rad na scenografiji i kostimografiji povjeren je Dragani Purković-Macan, dok je za koreografiju zadužena Tanja Dukić-Čičić. Većinu uloga igraće studenti banjalučke Akademije umjetnosti.

Premijera u Beogradu

Beogradska premijera komada "Solunci govore" najavljena je za 27. april u Narodnom pozorištu. Uloge u ovoj drami povjerene su studentima iz Banjaluke: Mariji Đurić, Siniši Sušiću, Danilu Kerkezu i Ivanu Perkoviću. U komadu igraju i studenti iz Beograda Saša Simović, Stefan Kovačević, Darko Ivić i Srđa Bjelogrlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana