Dalijeva vizija Romea i Julije

Aleksandra Madžar
Dalijeva vizija Romea i Julije

Springfild - Ilustracije velikog umjetnika Salvadora Dalija urađene za ljubavnu tragediju Viljema Šekspira "Romeo i Julija", koje publika do sada nije imala priliku da vidi, prodaju se u galeriji "Lokport strit" u Ilinoisu.

Salvador Dali uradio je nekoliko desetina svezaka crteža, namijenjenih za ilustrovanje "Romea i Julije" 1975. godine. Ovom vrhunskom umjetniku ilustrovanje književnih djela nije bilo strano, pošto je oslikao svoje vizije djela kao što su "Don Kihot" i "Alisa u zemlji čuda".

- Sigurni smo da će interesovanje za ilustracije biti ogromno, pošto je broj slika ograničen i do sada nisu bile prikazane u javnosti - smatraju u galeriji "Lokport strit".

Ono što ostaje pod velom tajne je misterija gdje su skice i crteži otkriveni i zašto se četiri decenije nije znalo da postoje. Karakteristično za ovog umjetnika je činjenica da je cijelog života vjerovao u svoju posebnost koju je po njegovom mišljenju jedino znala da razumije njegova voljena Gala nakon čije smrti je dva puta pokušao samoubistvo.

Jedan od najvećih slikara prošlog vijeka, koji je pomjerao granice kako u umjetnosti, tako i u životu, Salvador Dali za neke je bio živi genije, dok su ga drugi smatrali poremećenim ekscentrikom, čija djela ne vrijede. Mada su ga španski likovni kritičari uvijek smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cijena njegovih djela neprestano su rasli. Danas svjetski kolekcionari plaćaju milione i milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku, pa će sigurno tako biti i sa ovim ilustracijama.

Čovjek koji je po mišljenju mnogih napravio najgenijalnija umjetnička djela svoje djetinjstvo pamtio je po druženju sa mlađom sestrom Ana Marijom koja mu je godinama bila jedini ženski model.

Ideali

Šekspir je u svom djelu "Romeo i Julija" razdvojio junake od njihovog svijeta. Oni se tek djelimično i usljed nesrećnog slučaja ukrštaju. Dok su razdvojeni, tragedije nema. Čim se sretnu, nesreća je neizbježna. Iza Romea i Julije je ostalo osjećanje praznine i saznanje da život koji ne liči na njihov nije život. A time nam pisac ipak nešto sasvim određeno kaže. Ideali možda nisu stvari po mjeri ovog svijeta, ali svijet bez njih ne vrijedi ništa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana