Dajan Javorac: Praznovanje ide u Italiju

Aleksandra Madžar
Dajan Javorac: Praznovanje ide u Italiju

Banjaluka - Spremam se za put u Italiju gdje će na 32. izdanju festivala "Bergamo Film Meeting" biti prikazan moj film "Praznovanje".

Najavio je ovo student treće godine filmske režije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Dajan Javorac, koji je prošle godine sa "Praznovanjem" ušao u selekciju 15 najboljih studentskih ostvarenja iz cijelog svijeta na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumentarnih filmova u Amsterdamu.

Mladi umjetnik u Italiji će se prvi put takmičiti u profesionalnoj selekciji, a ponos što je autor filma koji ima uspješan festivalski život, ne može da sakrije.

- Vjerujem u to da nema prečica u životu, ništa ne može da se uradi na brzinu, već korak po korak. Na prvom festivalu sam pobijedio, a tada sam izašao na scenu, zagrlio članove žirija i pronosao ih po sali. Nikad nisam očekivao tako nešto. To mi je dalo samopouzdanje da nastavim da radim i da vjerujem u svoje ideje - rekao je Javorac.

Njegov talenat prepoznali su i filmski stručnjaci iz Beograda pa su ga pozvali da "Praznovanjem" otvori Međunarodni festival dokumentarnog filma "Beldoks".

- Dobio sam poziv da budem dio otvaranja festivala "Beldoks". Osim što mi je ukazana velika čast, dobio sam i ogromnu odgovornost. Siguran sam da se dešava neki umjetnički trzaj u našem okruženju i nadam se da je u najavi jedna bujica kreativaca koja će kroz svoj rad stvoriti novu scenu, pogotovo u Banjaluci - naglasio je Javorac.

Ove godine publici će, kako kaže, predstaviti minimalno dva nova filma.

- Srećan sam što uz sebe imam jaku ekipu, svoje prijatelje. Oni mi pomažu da ostvarim cilj koji sam zacrtao prije dvije godine, a to je dugometražni film. Ove godine sam krenuo sa do sada najjačim pripremama da spremim jedan dugi igrani i jedan dokumentarni film - kaže Javorac.

Trenutno je u procesu montaže njegov novi kratki igrani film na kojem je sa svojom kreativnom ekipom radio više od šest mjeseci.

- Dosta zavisi i od podrške institucija, tako da će ovo biti godina kada moramo donijeti dosta odluka, a najvažnije je shvatiti da li ovdje imamo uslove za rad ili treba da ih tražimo negdje drugdje - kazao je Javorac.

Priznanja

Film "Praznovanje" premijerno je prikazan na Radio-televiziji Republike Srpske, postigao je veliku gledanost i dobio pozitivne kritike. Ovo ostvarenje osvojilo je Gran pri za najbolji studentski dokumentarac na Montenegro film festivalu u Herceg Novom. Ovjenčan je i specijalnim priznanjem žirija na Sarajevo film festivalu, a na banjalučkom "Dukafestu" dobio je nagradu za najbolju fotografiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana