Četvrto kolo Deset vekova srpske književnosti

SRNA
Četvrto kolo Deset vekova srpske književnosti

Matica srpska iz Novog Sada predstaviće četvrto kolo antologijske edicije "Deset vekova srpske književnosti" na predstojećem beogradskom Međunarodnom sajmu knjiga, saopšteno je iz Matice srpske.

Edicija "Deset vekova srpske književnosti" ima 10 knjiga, a glavni i odgovorni urednik je Miro Vuksanović.

Tako su se u četvrtom kolu antologijske edicije našle knjige: "Stara srpska poezija, zapisi i natpisi, arenge", koju je priredio Tomislav Jovanović, "Lirsko-epske narodne pesme" Marija Kleut, dok je "Simeona Piščevića" priredila Mirjana D. Stefanović.

Knjigu "Vojislav Ilić" priredila je Zorica Hadžić, a "Svetolika Rankovića" Radoslav Eraković.

"Branislava Nušića", "Jovana Dučića", "Vladana Desnicu", "Milovana Đilasa" i "Knjigu o Zmaju" Laze Kostića priredili su Jovan Ljuštanović, Bojan Čolak, Željko Milanović, Miro Vuksanović i Milivoj Nenin.

U Matičinoj ediciji "Prva knjiga", okrenutoj književnom podmlatku, na beogradskom Sajmu naći će se dvije knjige. Riječ je o djelima Gorana Tomića, koji je autor knjige poezije "Nezvanično mrtav", i Žarka Aleksića, autora knjige "Kućni bioskop".

U Matici s ponosom ističu redovno izlaženje "Letopisa Matice srpske", pokrenutog daleke 1824. godine, kao i predstavljanje 11 naučnih časopisa.

Ovogodišnja produkcija Matice predstaviće u Beogradu drugi tom kapitalnog izdanja "Srpske eciklopedije", koja se inače radi u saradnji sa Srpskom akademijom nauka i umjetnosti /SANU/ i Zavodom za udžbenike.

Na štandu najstarije izdavačke kuće srpskog naroda biće izložena i izdanja Naučnog i Izdavačkog odjeljenja, kao i Galerije i Biblioteke Matice srpske.

Od 20. do 27. oktobra biće održan 58. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana