Biseri filma u Kinoteci RS

Aleksandra Glišić
Biseri filma u Kinoteci RS

Pale - Arhivski snimci o proslavi 1.600 godina Milanskog edikta u Nišu 1913. godine biće prikazani 30. septembra u Palama, kao dio programa "Dani evropske baštine u Republici Srpskoj".

Kinoteka Republike Srpske je organizator ovog dokumentarno-filmskog programa, koji će biti održan pod nazivom "Znaci trajanja" u Parohijskom domu u Palama.

- Programom su obuhvaćeni i dokumentarni filmovi "Porušeni hramovi" i "Manastir Svete trojice - Vozuća" Milovana Pandurevića i "Život" Dragana Elčića - rekla je urednik programa Kinoteke Republike Srpske Jadranka Pandurević.

Ove godine se obilježava 17 vijekova od proglašenja Milanskog edikta, zakona o slobodi ispovijedanja i ravnopravnosti hrišćanske vjere. Car Konstantin, koji je bio rođen u Nišu, proglasio je 313. godine Milanski edikt, kojim je, osim slobode ispovijedanja hrišćanstva, istovremeno uspostavljena saradnja i dijalog između crkve i države.

- Svečanost u Nišu održana je od 28. do 30. decembra 1913, u prisustvu najviših vjerskih i državnih zvanica Srbije i brojnih gostiju iz drugih pravoslavnih zemalja. Riječ je o izuzetno vrijednom arhivskom materijalu, koji je nedavno restaurisan u Jugoslovenskoj kinoteci i prvi put javno prikazan u Beogradu juna ove godine - kazala je Pandurevićeva.

Dozvolu za prikazivanje ovih snimaka Kinoteka RS dobila je od Jugoslovenske kinoteke iz Beograda.

Publika će imati priliku da pogleda i dokumentarac "Porušeni hramovi" Milovana Pandurevića, snimljen 1993. godine.

- Riječ je o dokumentarnom filmu koji predstavlja svojevrstan inventar porušenih i devastiranih pravoslavnih hramova na području Zvorničko-tuzlanske eparhije na početku rata 1992. godine. Po odobrenju Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve film je snimljen u produkciji "Srna filma" i "Zastava filma" - kazao je direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević.

Dokumentarac "Život" Dragana Elčića, koji je snimljen u kompleksu manastira Kovilj, nedaleko od Novog Sada, osvojio je "Zlatnog viteza" na istoimenom međunarodnom festivalu u Moskvi.

Nasljeđe

"Dani evropske baštine", kao zajednički program Savjeta Evrope i Evropske komisije, obilježavaju se tokom septembra širom Starog kontinenta od 1991. godine različitim manifestacijama. Svi programi imaju cilj da najširu javnost upoznaju sa vrijednostima svake vrste nacionalnog nasljeđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana