Avantura čitanja za školarce

eksandra Madžar
Avantura čitanja za školarce

Banjaluka - Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske pokrenula je akciju "Čitajmo zajedno", u okviru koje će pokloniti članske karte banjalučkim osnovcima.

U okviru ovog programa nacionalna biblioteka Srpske uručiće 400 članskih karata učenicima iz škola "Branko Ćopić", "Dositej Obradović", "Zmaj Jova Jovanović", "Jovan Cvijić", "Branko Radičević", "Ivo Andrić" i "Vuk Stefanović Karadžić".

Program i druženje sa predstavnicima škola i učenika biće održano danas u 12 časova u biblioteci, kada će im direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Ljilja Petrović-Zečić uručiti poklon-članarine.

- Mladi i talentovani školarci pročitaće svoje priče ili pjesme, da bi se njihovi radovi čuli i izvan škole. Cilj ove akcije je da se popularizuje knjiga među djecom - kazala je Petrović-Zečić.

Sa ovim članskim kartama mališani će moći redovno da posjećuju Dječiju biblioteku "Borik" i čitaju djela namijenjena njihovom uzrastu.

- Počeli smo sa još jednim programom, pa ćemo školi "Zmaj Jova Jovanović" dodijeliti paket knjiga za njihovu biblioteku. To je simboličan početak ove akcije, a u sljedećem periodu biblioteka će i ostalim školama poklanjati knjige - dodala je Petrović-Zečić.

Objasnila je da su se u prvom dijelu akcije "Čitajmo zajedno" odlučili da ovim školama dodijele članske karte, jer se one nalaze u blizini Dječije biblioteke "Borik".

- I mališani iz ostalih škola širom Banjaluke imaće priliku da se druže sa knjigom. Uskoro će i oni biti naši gosti, kada ćemo im podijeliti članske karte i organizovati druženje u biblioteci - kazala je Petrović-Zečić.

Publikacija

- Želimo da prikupimo što više radova mladih kreativaca i da ih objavimo u jednoj publikaciji, kao izbor iz dječije poezije. Svakom djetetu će značiti kada se u publikaciji, iza koje stoji Narodna i univerzitetska biblioteka RS, nađe njegova pjesma ili priča - kazala je Petrović-Zečić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana