Anja Ilić: Kamijeva drama veliki izazov

Aleksandra Madžar
Anja Ilić: Kamijeva drama veliki izazov

Banjaluka - Raditi na djelu Albera Kamija bio je veliki izazov, možda najveći do sada. Njegov jezik i filozofija su predivni, ali vrlo zahtjevni da se prenesu na scenu.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Anja Ilić, koja je ostvarila ulogu u novoj predstavi "Pravednici" u režiji Bojane Lazić.

Premijera predstave, po tekstu francuskog nobelovca, biće održana u subotu, 15. marta, u 20 časova na velikoj sceni nacionalnog teatra Srpske.

Ilićeva u ovom komadu tumači lik Dore Dulebove, člana terorističke organizacije, čiji je zadatak da pravi bombe.

- Ona je jedina žena u toj organizaciji. Zanimljiva je ta njena druga, ženska i emotivna strana, koja je u sukobu sa svijetom pravde, smrti i ubijanja - objasnila je Ilićeva.

Glumica, koju publika rado gleda u predstavama "Ukroćena goropad" i "Narodni poslanik", istakla je da će publika imati priliku da doživi jedan svijet koji je u današnjem sistemu vrijednosti neodrživ i nemoguć.

- Živimo u vremenu u kojem je sve dozvoljeno i gdje nema moralnih i etičkih granica, u kojem su djeca i žrtve i ubice. U predstavi "Pravednici" govorimo o "ubicama sa dušom, o teroristima visokih moralnih i ljudskih načela". Taj svijet je za nas dalek i nerazumljiv - istakla je Ilićeva.

Kazala je da komad, po tekstu autora iza kojeg su ostala velika djela "Stranac", "Mit o Sizifu", "Kaligula", traži pažljiv i promišljen pristup.

- Mogu da kažem da sam uživala u procesu rada na ovoj predstavi, a reakcije publike pokazaće da li smo uspješno uradili predstavu - dodala je ona.

Iako je ovo prvi komad koji će reditelj iz Beograda Bojana Lazić postaviti u Narodnom pozorištu RS, saradnja sa glumačkim ansamblom bila je odlična.

- Njen pristup u radu sa glumcima je specifičan, što je za sve nas bilo osvježavajuće. Lazićevoj je primaran glumac, što nije slučaj kod svih reditelja. Odlučila se za vrlo kompleksan, ali i inspirativan, komad, kako za reditelja tako i za glumce - dodala je Ilićeva.

Glumački talenat, pored Anje Ilić, publici će pokazati i Vladimir Đorđević, Željko Erkić, Aleksandar Stojković, Zlatan Vidović, Nataša Ivančević, Goran Jokić. Igraju i mladi glumci Nađa Knežević, Filip Babić i Miloš Petković. Rad na scenografiji povjeren je Neveni Milašinović, dok je za kostimografiju zadužena Ivana Jovanović.

Inspiracija

Alber Kami je dramu "Pravednici" napisao inspirisan istinitim događajima. U Moskvi 1906. godine teroristička udarna grupa Revolucionarne socijalističke partije pripremala je atentat na velikog vojvodu Sergeja. Grupu su sačinjavali mladi ljudi, spremni da žrtvuju svoj život za slobodu ruskog naroda, pravdu i jednakost.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana