Angelov: Bugarski umjetnici - pravi ambasadori

SRNA
Angelov: Bugarski umjetnici - pravi ambasadori

Sarajevo - Ambasador Bugarske u BiH Angel Angelov otvorio je danas u Sarajevu izložbu slika bugarskih autora, učesnika Međunarodne likovne kolonija "ART simpozijum Jahorina", za koje je rekao da su, zapravo, oni "pravi ambasadori svoje zemlje".

 "Riječ je o istaknutim bugarskim umjetnicima koji, nakon povratka sa Jahorine, nisu krili svoje oduševljenje dočekom i prijateljskom atmosferom", rekao je Angelov otvarajući izložbu koja je postavljena u Istorijskom muzeju BiH u Sarajevu, u okviru zvaničnog programa Internacionalnog festivala "Sarajevska zima".


Ambasada Bugarske u Sarajevu danas je na simboličan način, podjelom prigodnih aplikacija, obilježila i tradicionalni bugarski praznik "Baba Marta", sa željom da svi ljudi proljeće dočekaju sa osmijehom na licu.

Direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić čestitao je tri praznika i jubileja – Dan državnosti Bugarske, 30 godina saradnje "Sarajevske zime" sa bugarskim umjetnicima različitih profila i 10 godina uspješne saradnje sa "ART simpozijumom Jahorina".

Osnivač i umjetnički rukovodilac "ART simpozijuma Jahorina" Lazo Savić sa Pala zahvalio je predstavnicima Ambasade Bugarske i "Sarajevske zime" za pomoć u organizaciji kulturnog događaja, kojem su prisustvovali mnoge zvanice, među kojima i članovi diplomatskog kora u BiH, likovni umjetnici i kritičari, te rukovodstvo opštine Pale, predvođeno načelnikom i predsjednikom SO Miodragom Kovačevićem i Miroslavom Brčkalom.

Savić je naglasio da su se bugarski slikari predstavili svojim radovima koji su nastali tokom prethodnih saziva Kolonije, a rađeni su u tehnikama ulje na platnu, akrilik i kombinovana tehnika u velikom formatu.

Učesnici "Art simpozijum Jahorina" su bugarski umjetnici Delija Čauševa, Marija Zlatanova, Mirjana Savova, Svetla Radulova, Brajko Hristov Brajkov, Božidar Tanev, Ivana Iva Vladimirova i Dančo Zahariev.

Izložba će biti otvorena do 13. marta.

"Art simpozijum Jahorina" osnovan je 1. maja 2003. godine pod pokroviteljstvom Olimpijskog centra "Jahorina" i uz izuzetnu podršku tadašnjeg gradonačelnika Istočnog Sarajevo pokojnog Predraga Lasice.

Kolonija se od tada redovno održava svake godine na olimpijskoj planini Jahorini, gdje je ugostila brojne likovne umjetnike iz Japana, Njemačke, Češke, Mađarske, Rusije, Ukrajine, Španije, Italije, Egipta, Grčke, Irske, Amerike, Holandije, Francuske, Turske, Bugarske, Makedonije, Srbije, Hrvatske, čija su djela predstavljena na oko 50 izložbi u Srpskoj, BiH i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana