Ana Đorđević: Novo svjetlo na Principa

Aleksandra Madžar
Ana Đorđević: Novo svjetlo na Principa

Banjaluka - Radeći na predstavi "Četrnaesta" gustim sitom smo prosejali bujnu reku istorijske građe, kao kada se traga za zlatom.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" reditelj Ana Đorđević, koja na scenu Narodnog pozorišta Republike Srpske postavlja komad "Četrnaesta", koji će 18. oktobra otvoriti novu sezonu.

- Našli smo mnogo toga vrednog gledanja, a trenutno je moj najjači utisak u vezi sa fascinantnom ličnošću Gavrila Principa, koja je i dan-danas potpuno misteriozna - naglasila je Đorđevićeva, koja je pisala i tekst za ovaj komad.

Objasnila je da je predstavu nazvala "Četrnaesta" zbog toga što se bavi događajima u vezi sa Sarajevskim atentatom, izvršenim 28. juna 1914. godine, ali i zbog toga što idemo u susret 2014. godini.

- To je godina u kojoj ćemo, sećajući se 1914. godine, shvatiti da živimo stvarnost koja je počela da se formira onda, da se moderno doba, kojem smo svedoci, rodilo onda, te da je 2014. čedo 1914. godine - kazala je Đorđevićeva, koja je ranije na scenu Narodnog pozorišta RS postavila "Radničku hroniku".

Iako će 2014. biti u znaku obilježavanja stogodišnjice početka i Prvog svjetskog rata, za nju je, kako je rekla, ta godina mnogo više od toga.

- Za nas, koji pravimo predstavu "Četrnaesta", to je godina u kojoj tražimo odgovore na pitanja na koja od 1914. još niko nije uspeo da da konačan odgovor. Mnoga od tih pitanja tiču se onih podataka u vezi sa atentatom o kojima se istoričari ne slažu, čak i oštro suprotstavljaju - naglasila je Đorđevićeva.

Kazala je da su pitanja u vezi i sa motivima samih atentatora, Gavrila Principa i ostale šestorice mladića.

- Da li je zamisao u potpunosti bila njihova ili su bili izmanipulisani i ako jesu, u kojoj meri i od strane koga? Ko su bili vođe Mlade Bosne, da li je sve to moglo da se spreči? Samo su neka od pitanja - otkrila je rediteljka.

Đorđevićeva je rekla da je u "krajnje zamućenoj vodi takozvane istorijske istine najviše zanimao momenat rađanja konačne sumnje u sve, sumnje koja dolazi od prezasićenja ideološkim tumačenjima, izvrtanjima raspoloživih činjenica na ovu ili onu stranu, dok čoveka doslovno ne zaboli mozak".

U prikupljanju istorijske građe rediteljka se oslanjala na knjigu "Sarajevo 1914" Vladimira Dedijera. U predstavi igraju Branko Janković, Goran Jokić, Željko Erkić, Zlatan Vidović, Sandra Ljubojević, Miljka Brđanin-Babić, Dragana Marić, Danilo Kerkez i Ivan Perković. Rad na scenografiji povjeren je Dragani Purković-Macan, kostimograf je Ivana Jovanović, a muziku piše Petar Topalović.

Uloge

- Nema glavnih uloga. Svi glumci koji su u podeli imaju podjednako veliki prostor u predstavi. Možda bi bilo zanimljivo reći da ulogu Gavrila Principa igra mladi Danilo Kerkez, student četvrte godine glume, a Franju Ferdinanda Branko Janković. Ove uloge nisu ni glavne ni najveće, jer ni 1914, kako je mi tretiramo u "Četrnaestoj", nisu obeležili samo njih dvojica - kazala Ana Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana