Albina Smajlović: Muzička priča za Miloša Crnjanskog

Aleksandra Madžar
Albina Smajlović: Muzička priča za Miloša Crnjanskog

Banjaluka - Potreba da se iskazujem kroz muziku, da glasom i zvucima pružim publici jedan ljepši svijet ili prikažem ovaj stvarni kroz prizmu koja nije svakodnevna, uvijek su dobri razlozi za koncert.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" banjalučka operska pjevačica Albina Smajlović koja će održati solistički koncert 19. marta u 20 časova u Banskom dvoru Kulturnom centru.

Ona je za zaljubljenike u klasične note pripremila zanimljiv repertoar, a nastupiće uz klavirsku pratnju pijanistkinje Dunje Marković. 

- Priželjkujem da publiku dočeka suptilna energija koja se u mom slučaju najljepše i najiskrenije kanališe kroz muziku - kazala je Smajlovićeva.

Prilikom pažljivog odabira djela koja će izvoditi umjetnica je prije svega željela da publika uživa u kompozicijama domaćih autora.

- Naravno, tu su i neizostavna kompozitorska imena klasičnog, belkanto, verističkog i romantičarskog perioda, ali i savremeni autori - najavila je Smajlovićeva.

Na koncertnom repertoaru biće djela slavnih kompozitora Mocarta, Čajkovskog, Konjovića...

Umjetnica kaže da na ovom koncertu želi da promoviše rad studenta treće godine Akademije umjetnosti u Banjaluci, Davida Mastikose, pa je u program uvrstila i njegovo djelo.

- Mastikosa je uradio kompoziciju na stihove Miloša Crnjanskog, a pošto je prošle godine obilježeno 120 godina od rođenja ovog velikana književnosti, to je naš mali doprinos povodom značajnog jubileja - istakla je Smajlovićeva.

Mlada umjetnica, koja je do sada imala više solističkih nastupa, ali je rado viđen gost i na koncertima Banjalučke filharmonije smatra da stvaralački rad i nema smisla ako ostaje između četiri zida.

- Povezanost sa publikom je zaista bitna. Oni su ti koji mogu na najbolji način da osjete naše emocije na sceni - kaže Smajlovićeva.

Kada je riječ o posjećenosti koncerata klasične muzike smatra da Banjaluka ima dovoljno publike koja podržava umjetnike, ali i da bi bilo poželjno da ih u budućnosti bude još više.

- Ovo pitanje i tema ne staju u jedan red. Ima i pluseva i minusa, nekad prevagne prvo, nekad drugo. Svi zajedno treba da se borimo i da ne odustajemo. Moramo svim silama pružiti otpor kiču - zaključila je Smajlovićeva.

Gosti

- Na koncertu će nastupiti i moje kolege sopran Ivana Živanić i bariton Aleksandar Dragojević, koji će se predstaviti pojedinačno. Nastupiće i u duetu uz klavirsku pratnju Dunje Marković koja mi je velika podrška u svakom smislu - kaže Albina Smajlović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana