Zbirka pjesama „Duša i riječ“ predstavljena publici

GS
Zbirka pjesama „Duša i riječ“ predstavljena publici

BANjALUKA - Zbirka pjesama „Duša i riječ“ autora Petra Tekića promovisana je sinoć u prepunoj sali „Jablan“ Narodne i univerzitetske biblioteke u Banjaluci.

Govoreći o knjizi profesor dr Ostoja Đukić ja naglasio da je Petra Tekića sudbina učinila pjesnikom.

-Njegov pjesnički izraz omeđen je nevoljnim boravkom u inostranstvu skoro dvije decenije. Otišao je iz zavičaja, ali zavičaj nije otišao iz njega. U tom periodu stvorio je svoje pjesničko ime s prepoznatljivim stilom pisanja. Osim svjetovnog on posjeduje i teološko znanje te ova dimenzija za njega postaje ono što je vječno i što daje smisao životu - kazao je Đukić.

Dodao je da je suština Tekićevog pjesničkog stvaranja pjesme koje, uglavnom, odišu elegičnim, melanholičnim tonovima, a  ima i pesimistike sa brojnim baladičnim elementima.

-On se veoma često obraća Bogu kao vrhovnom tvorcu svijeta i života, ali pored njega on traži odgovornost i od čovjeka i čovječanstva za sva zla, nepravde, muke i tegobe. U Tekićevim pjesmama sa motivskog aspekta preovladavaju žeđ za životom i življenjem, traume, tragedije, nesreće, bolni trenuci, nestajanje, ali i vjere u život i vječno trajanje - zaključio je Đukić.

Profesor Ranko Tovilović kazao je da u vješto izbalansiranim pjesničkim fluktacijama i šarolikosti ove zbirke nije teško uočiti nekoliko motiva koji na svojstven način karakterišu Tekićevo pjevanje: motiv ljubavi, motiv patriotizma i lajt motiv – motiv vjere.

-Vrlo jasno se nazire taj motiv i kroz sam naziv ove zbirke, lako ga je uočiti u brojnim pjesmama u kojima se  glorifikuje Bog, ali i pojmovi koji se često javljaju u religijskoj književnosti: milosrđe, zahvalnost, pravednost, oprost, rođenje, stvaranje, grijeh, muka, sumnja, anđeli, golub, nebesa…Treba napomenuti da je pjesnik istinski vjernik koji vjeru prihvata i tumači  u iskonskom obliku i živi takvim životom - kazao je Tovilović.

Stihove iz Eskićeve knjige govorile su profesorice Dejana Škorić Mijatović i Snježana Kerezović, te najmlađa učesnica ove promocije Jelena Tovilović, učenica trećeg razreda banjalučke Osnovne škole „Miloš Crnjanski“.

Čitanje stihova pratila je i prigodna muzika za koju je bio zadužen Branislav Tepić.

Tekić je rođen 1961. godine u Brezovom Polju kod Brčkog, trenutno živi u Loznici, a „Duša i riječ“ je njegova peta po redu zbirka pjesama.

Pjesnik je obraćajući se publici pojasnio motive kojima se rukovodio prilikom pisanja ove knjige te je svim posjetiocima besplatno podijelio po jedan primjerak knjige.

Zahvalio se svima onima koji su na bilo koji način učestvovali u stvaranju njegove knjige.

U ime posjetilaca promocije obratio se Jovo Eskić, takođe pjesnik, koji se zahvalio autoru za još jedno podareno istinsko pjesničko blago i istakao značaj pisanja, poezije i prijateljstva koje ga veže za pjesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana