Promovisana knjiga “Okus kozjeg sira” Elisa Bektaša

Srna
Promovisana knjiga “Okus kozjeg sira” Elisa Bektaša

TREBINjE - U Trebinju je večeras promovisana knjiga “Okus kozjeg sira i druge priče” Elisa Bektaša koji je poručio da čovjek ne bi olako trebalo da prihvata mitove već treba da ih preispita.

Bektaš je tokom promocije u Narodnoj biblioteci rekao da je u pitanju zbirka 17 kratkih priča u kojoj autor preispituje mit kao prostor postojanja.

On je dodao da je riječ o pričama koje su nastajale u rasponu od desetak godina, a zajedničko svim pričama je sumnja bez koje nema umjetnosti.

Budući da su naslovi priča neobični, Bektaš je rekao da u svakoj priči nastoji da pomjeri granicu između proznog i poetskog teksta, te teži da naslov posluži kao šlagvort za otvaranje priče.

Kada je riječ o priči po kojoj zbirka nosi naslov “Okus kozjeg sira”, Bektaš je rekao da je glavni lik u toj priči mačak koji je stvaran.

“On pokazuje Pigmalionu da, kada mu se nudi hrana, mačak uzima samo kozji sir - on je esteta bira ono što hoće, a čovjeku je potrebno svega. On na taj način pokušava da poduči mitskog lika Pigmaliona, ali uzaludan posao”, rekao je Bektaš.

Istoričar umjetnosti Dragan Čihorić rekao je tokom promocije da čitaocima u ovo djelo nije lako ući, ali da to nije nedostatak, već da se knjizi može pristupiti iz bilo kojeg ugla.

“Ono što je karakteristika Elisovog pisanja jeste činjenica u građenju narativa, jer pored mitoloških, različitih aluzija na savremeno, topografija i svega ostalog pojavljuju se elementi koji su čvrsto izgrađeni - neporecivi”, rekao je Čihorić.

Čihorić je dodao da u priči po kojoj knjiga nosi naziv, kozji sir pokazuje neku vrstu estetike koja ne ide u prilog Pigmalionu, nego mačku koji kupi mrvice sa Pigmalionove brade i tako se hrani.

Prema njegovim riječima, mačak je oprezan pred činjenicom postojanja i iskustva dok Pigmalion nije - on je halapljiv, što urušava estetiku.

“Odnos između estetike i etike koji je obilježio istoriju antičke umjetnosti kod Elisa je demontiran”, rekao je Čihorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana