Predstavljena knjiga Stani da ti rečem Dušana Zurovca

SRNA
Predstavljena knjiga Stani da ti rečem Dušana Zurovca

Istočno Sarajevo - U Matičnoj biblioteci Istočno Novo Sarajevo promovisano je sinoć najnovije djelo književnika Dušana Zurovca, roman "Stani da ti rečem", u kojem je autor lijepim i slikovitim starim hercegovačkim jezikom opisao lica i događaje od tridesetih godina prošlog vijeka do danas.

Književnik Nedeljko Zelenović istakao je da, stvarajući ovo djelo, Zurovac nije pustio mašti na volju, već je "samo prekopirao život" i opisivao likove koje je sreo u životu.

On je naveo da je likove autor našao u kamenim zabitima i selima Hercegovine, koje je civilizacija vijekovima zaobilazila i u koje ni vojske nisu dolazile. Likovi su pronađeni i u nekoj prodavnici, kancelariji, na nekom kulturnom događaju, slavi ili proslavi, pijaci, avionu.

Prema Zelenovićevim riječima, Zurovac kao dobar slušalac zna da mali ljudi imaju zanimljive i upečatljive sudbine i da njihova priča samo čeka dobre zapisivače da bi postala književno djelo.

"Svi dobri pisci koji znaju prepisati život, prave uspješna djela, a Dušan Zurovac je jednim dijelom i svojim ranijim romanom žLjudiž, dokazao da to zna", istakao je Zelenović.

Za desetu Zurovčevu knjigu, profesor Simo Bozalo rekao je da je nesvakidašnja zbirka priča o ljudima kroz prošla i sadašnja vremena.

"Svaka priča je cjelina za sebe, svaka od njih nosi pouku i poruku, a ujedno, svaka je čvrsto uvezana za niti života, bitisanja, prolaznosti, pa i stradanja", dodao je Bozalo.

O ovom djelu govorio je i profesor Božidar Tepavčević koji je istakao da, za razliku od ranijih Zurovčevih dokumentarnih i istoriografskih djela, ova knjiga ima čisto književni karakter.

"Osnovni motiv je Hercegovina, što nije čudo, jer je ona zavičaj koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim, a Zurovca je obilježila za sva vremena. On je na profesionalan, ljudski i pristojan način opisao snalaženja malog, običnog čovjeka sa nedaćama koje su se dešavale u proteklom vremenu", rekao je Tepavčević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana