Potvrđen status knjige kao kulturne institucije

Branislav Predojević
Potvrđen status knjige kao kulturne institucije

BANjALUKA - Tokom sedam dana održavanja 29. Međunarodnog sajma knjige Banjaluka 2024, u organizaciji “Glasa Srpske”, više od 20.000 posjetilaca prodefilovalo je sajamskim prostorom, posjetivši izdavačke štandove i brojne promocije i panele održane u okviru sajamskog programa.

Promocijom knjiga “Priča o gugutki i gugutanu” i “Tri kazaljke zidnog sata”, veterana domaće književne scene Ranka Risojevića i Ranka Pavlovića u izdanju “Art scene” iz Banjaluke, u nedjelju uveče završen je oficijalni dio programa, dok je tokom jučerašnjeg dana priveden kraju i prodajni dio izdavačke ponude, koji je na ovogodišnjem sajmu prema mišljenju organizatora, ali i publike imao najbolju ponudu do sada.

U ime organizatora “Glasa Srpske” Petra Ivić, rukovodilac sajma, kaže da je i pored brojnih problema ovo izdanje manifestacije nadmašilo i najoptimističnija očekivanja, ali je ujedno i ponovo skrenulo pažnju na goruće prepreke napretku ove manifestacije.

- Prije svega, moram da u ime “Glasa Srpske”, kao organizatora, zahvalim svim ljubiteljima pisane riječi, koji su prethodnih dana u velikom broju posjetili našu manifestaciju, potvrdivši da sajam i knjiga pored svih problema i dalje imaju svoju svrhu i značaj. Takođe, zahvalila bih Ministarstvu kulture i prosvjete Republike Srpske, kao ključnom partneru u održavanju sajma, takođe moram pomenuti izuzetan doprinos Ministarstva kulture Republike Srbije, Zavoda za udžbenike Republike srpske i Zajednice izdavača BiH, koji su nam, uz brojne druge izdavače, pomogli da imamo nikad jaču i brojniju izdavačku ponudu u istoriji “Glasovog” sajma - rekla je Ivićeva.

Dobra posjeta, bogata ponuda od preko 100 izdavačkih kuća u rasponu od najvećih izdavača poput “Lagune” i “Vulkana” do malih izdavača, koji su zajedničkim snagama predstavili svoju ponudu čitaocima te zanimljiv prateći program u vidu promocija i panela, prema riječima Ivićeve, bio bi još kvalitetniji da nije hroničnih problema s kojim se suočava “Glas Srpske”, kao organizator i svi drugi organizatori sličnih događaja.

- Odlična posjeta sajma, sa nekih 20.000 posjetilaca u sedam dana, govori da interes za ponudu sajma i dalje postoji, problem jeste to što smo iz tehničkih razloga morali ograničiti kapacitet ponude sajma i broj posjetilaca. Prosto rečeno, Banjaluci nedostaje adekvatan sajamski prostor, prilagođen ovom tipu manifestacija, sa riješenim parkingom i daleko većim kapacitetom za smještaj izdavačkih šandova, jer smo i ove godine morali praviti selekciju ponude, jer prosto fizički nije bilo moguće organizovati u datom prostoru toliko štandova. Istakla bih da je sajam i ove godine uz podršku ministarstava kulture Srpske i Srbije tradicionalno darovao značajan broj knjiga za fond Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske - rekla je Ivićeva.

Izdavačka kuća “Ramajama” iz Banjaluke ove godine gostovala je tokom sajma na štandu Izdavačke zajednice BiH, a prema riječima njenog direktora Miroslava Gojkovića, na ovogodišnjem sajmu potvrdilo se ponovo da je vrijednost knjige neuništiva.

- Knjiga je institucija. Knjiga nije kratkotrajni fenomen, nego nešto što postoji koliko i ljudska civilizacija. Knjige se i dalje prodaju i čitaju uz veoma širok i krajnje zanimljiv spektar interesa posjetilaca sajma. Klasici se veoma dobro prodaju od domaćih imena do klasika njemačke, ruske ili francuske i anglosaksonske literature, do aktuelnih naslova iz popularne psihologije ili bestseler knjiga - rekao je Gojković.

Žiri 29. Međunarodnog sajma knjige Banjaluka 2024. u organizaciji “Glasa Srpske” dodijelio je i ove godine četiri tradicionalne nagrade sajma. Priznanje “Moštanica” za izdavački poduhvat godine pripalo je knjizi “Nemanjići”, koju je priredio Željko Perović u izdanju “Pi-Presa” iz Pirota. Nagradu “Liplje” za savremenu književnost dobila je beogradska “Laguna” za knjigu “Heroji i gubitnici”, dok je izdavačka kuća “JPJ” iz Beograda dobitnik nagrada “Gomionica” za izdanje zbirke “Mali konjanik u pačijoj školi”, slavnog doajena srpske književnosti Jovana Jovanovića Zmaja. Priznanje “Stuplje”, za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti, pripalo je izdavačkoj kući “Zavod za udžbenike i nastavna sredstva” iz Istočnog Novog Sarajeva za knjigu Jovana B. Dušanića “Utemeljivači Republike Srpske na prelazu iz 19. u 20. vijek”.  Sve nagrade dodijelio je žiri, čiji je predsjednik bio Duško Pevulja, a članovi Jelena Glišić, književnica i prof. dr Vladan Bartula.

Ćopić

Ovogodišnji sajam bio je posvećen velikom piscu Branku Ćopiću povodom obilježavanja 40 godina od odlaska ovog književnog velikana iz Hašana.

U okviru sajma održano je književno veče “Sjećanje na Ćopića” uz učešće pisaca Milosava Tešića, Ranka Risojevića i Vladimira Kecmanovića. Na programu su takođe bili paneli “Stvaralaštvo Branka Ćopića za djecu i mlade” i “Koliko je Ćopić danas zastupljen i šta najčešće danas čitaju djeca i mladi?”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana