Pevulja: Probuditi nacionalnu svijest radi očuvanja integriteta

Agencije
Pevulja: Probuditi nacionalnu svijest radi očuvanja integriteta

Beograd - Profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Duško Pevulja ocijenio je danas da je Srbe zahvatila "zapadnjačka rijeka", koja ih je udaljila jedne od drugih i naglasio da je neophodno probuditi nacionalnu svijest kako bi se očuvao integritet, kako Republike Srpske, tako i ostalih srpskih zemalja.

Govoreći na Tribini o književnim aspektima balkanskih i Prvog svjetskog rata, Pevulja je rekao da su srpski književnici i ratnici nekad imali istu ideju i nosili isti ideal oslobođenja i ujedinjenja koji se danas, međutim, izgubio.

"Sve manje se pitamo ko smo i šta smo i na koji način se artikuliše nacionalna svijest. Koliko budemo dostojni Milana Rakića, koji je ratovao na Kajmakčalanu, i njegovih saboraca, toliko ćemo imati Republike Srpske", poručio je Pevulja.

Govoreći na prvoj tribini Republike Srpske na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, profesor Filološkog fakulteta u Banjaluci Mladenko Sadžak je rekao da je srpski narod u proteklih 100 godina izgubio sabornost i da ga to oslabljuje.

On je naglasio da je Srbi u svim srpskim zemljama prije 100 godina imali istu energiju i sanjali jedan san ujedinjenja i oslobođenja, dok se "to zajedništvo danas gotovo izgubilo".

"Kako bi se, inače, moglo dogoditi da se desi egzodus cijele srpske sjeverne Dalmacije i da matica vrlo brzo uspostavi odnose sa onim ko je odgovoran za egzodus. Kao da ta i neke druge zemlje gdje su živjeli i žive Srbi nisu važne", rekao je Sadžak.

Prvoj tribini Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu prisustvovali su ministar prosvjete i kulture Srpske Goran Mutabdžija, ministar za ekonomske odnose i privrednu saradnju Igor Vidović i direktor Predstavništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović.

Oni su prethodno zajedno obišli Sajam i razgovarali sa predstavnicima izdavačkih kuća iz Republike Srpske "Besjeda", Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka–Beograd i Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, koji izlažu na Sajmu.

Na oficijelnom štandu Republike Srpske Mutabdžija, Vidović i Cicović su kao domaćini razgovarali sa srpskim pjesnikom Ljubivojem Ršumovićem, brojnim književnim stvaraocima i posjetiocima.

Čitalačkoj publici u Beogradu danas su u odvojenim promocijama predstavljeni romani "Stani da ti rečem" Saše Kneževića, "Kardiogram bjekstva" Predraga Bjeloševića i "Maršalova slika" Žarka Šarića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana