Pavlović na tragu Kulenovića

Snežana Tasić
Pavlović na tragu Kulenovića

Prijedor - Laureatu ovogodišnjih Književnih susreta na Kozari Ranku Pavloviću nagrada "Skender Kulenović" uručena je na svečanoj akademiji u Pozorištu Prijedor, a statua "Ljubijski rudar" i novčani dio ove nagrade, na centralnoj manifestaciji susreta "Pjesničko podne" na Mrakovici.

Pavlović je istakao da je nagradu lakše zaslužiti nego ponijeti, jer se onaj ko dobije takvo priznanje uvijek pita da li je njegovo djelo dostojno toga. 

- To se pitanje svalilo i na moja pleća, ali ja ću sa velikim zadovoljstvom nositi to breme i svaki svoj budući stih samjeravati sa veličinom imena i djela Skendera Kulenovića - dodao je Pavlović koji je prilikom otvaranja Susreta govorio stihove pjesme "Skender u sonetu" nastale za ovu svečanu dodjelu.

On je zahvalio i na statui rudara ističući da će mu ovaj rudar biti podstrek da se još dublje zakopa u "jezičko blago koje su nam preci ostavili da ga čuvamo i bogatimo i da ga nikada ne zagađujemo".

Susrete je otvorio gradonačelnik Prijedora Marko Pavić koji je rekao da Književni susreti na Kozari imaju cilj da podstaknu književno stvaralaštvo i da pokažu šta sve može naš čovjek, pjesnik i književnik. 

- Ako jedna manifestacija traje 41 godinu, i ako su laureati Branko Ćopić, Danilo Kiš, Mladen Oljača, Vasko Popa i mnogi drugi, onda se vidi vrijednost Susreta - rekao je Pavić.

On je obraćajući se mnogobrojnim osnovcima i srednjoškolcima na poetskom času na Mrakovici rekao da je Kozara po 41. put otvorila njedra da primi učenike i književnike.

- Od ovog dana moći ćete reći da ste neke autore ne samo čitali nego se s njima i družili. Sedam lokalnih zajednica udružilo se da vam pruži zadovoljstvo da slušate najeminentnije književnike, a njima da pokažu šta su u protekloj godini stvorili - poručio je Pavić.

Ni ove godine na Mrakovici nije izostalo izvođenje čuvene poeme "Stojanka majka Knežopoljka" Skendera Kulenovića, a krik majke sa Kozare vjerno je i ovog puta izgovorila banjalučka glumica Radenka Ševa.
Na ovogodišnjim susretima učestvovali su i svoje stihove kazivali književnici iz Srbije i Republike Srpske Matija Bećković, Ljubivoje Ršumović, Dobrica Erić, Ranko Preradović, Moša Odalović, Jovanka Stojčinović-Nikolić, Dragan Jovanović Danilov, Ileana Ursu-Nenadić, Željko Galonja i Blagoje Baković. 
Susreti su se održavali u znaku 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša, a svojim nastupom obogatili su ih i dramska umjetnica Nikolina Jelisavac, muzički umjetnici Snežana Savičić-Sekulić, Jovana Raljić, Sofija Kovačević, etno-grupa "Gora" iz Banjaluke, kamerni ansambl "Belkanto" iz Beograda i hor "Vila" iz Prijedora.

Susreti su završeni u nedjelju u "Galeriji '96" nastupom pjesnika zavičajnog kruga, te muzičkih i dramskih umjetnika. Domaćin i organizator Susreta je bio grad Prijedor, a koorganizatori grad Banjaluka i opštine Potkozarja.

Književna nagrada

Predsjednik žirija Ljubivoje Ršumović rekao je da je nagrađena Pavlovićeva zbirka "Dublje od slutnje" mudra u mjeri u kojoj se tiče naroda iz kojeg potiče i da je prava lirska knjiga, jer je napisana i lijepim jezikom i fantastičnim pjesničkim slikama. 

- To je njegova zasad posljednja zbirka, ali nadam se da će nastaviti da piše istim žarom, da ga neće sputati nagrada i da se neće pretvoriti u nagradu - istakao je Ršumović i podsjetio da je žiri odluku donio jednoglasno.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana