Kundera i Eko domaći favoriti

Aleksandra Madžar
Kundera i Eko domaći favoriti

Banjaluka - Nobelova nagrada, planetarno najprestižnije priznanje, svake jeseni okupira misli, želje i nadanja svih koji su ozbiljni kandidati iz različitih oblasti, ali najveću pažnju javnosti izazivaju imena potencijalnih pisaca laureata.

Medijsku pažnju privlače i različite kladioničarske liste, pa je na osnovu toga stvoren utisak da je ove godine glavni favorit japanski pisac Haruki Murakami.

- Ako je verovati kladioničarima, Murakami ima najveće šanse da se zakiti i "Nobelom", čak 3:1. Moj izbor, Kanađanka Alis Manro, na odličnom je šestom mestu i šansama 12:1 - kazala je književnica iz Beograda Mirjana Đurđević, dobitnica nagrade "Meša Selimović".

Ova književnica se prisjetila riječi njenog prijatelja koji je 2007. godine predviđao da će sljedeći put kada dođe red da se žena okiti "Nobelom" to biti Alis Manro.

- Tada je nagradu dobila Doris Lesing. Očigledno ne bez osnova, budući da se daleko iza Alis Manro nalaze brojna zvučna imena - Eko, De Lilo, Magris, Barns, Oster, Pinčon, Maluf, Frenzen... uglavnom sa šansama 100:1 - dodaje Đurđevićeva.

Ipak, književnica koja je napisala seriju od sedam parodija na kriminalističke romane, sa detektivkom Harijetom kao glavnom junakinjom, neće se kladiti.

- Nekako mi je sve to previše "konjski". Nadam se da moj osećaj dele i kandidati - naglasila je Đurđevićeva.

Ozbiljni kandidati za "Nobela" za 2013. su sirijski pjesnik Adonis, Amos Oz i Pol Oster,  Ben Okrij, kao i Kanađanka Margaret Atvud.

- Sa pozicije pisca ovdje i danas, čini mi se nadrealnim da se ljudi u svijetu klade na književnike, odnosno da tipuju na laureate književnih nagrada - rekao je banjalučki književnik Berislav Blagojević, koji je ponosni nosilac priznanja fondacije "Borislav Pekić" za roman u nastajanju, koji će biti objavljen do beogradskog Sajma knjige.

Iako kaže da loše prognozira, ipak ima neku viziju mogućeg raspleta izbora kandidata Nobelove nagrade.

- Mislim da Murakami ni ove godine neće biti laureat. S obzirom na to da Sjeverna Amerika 20 godina nije imala dobitnika, lako bi se moglo desiti da nagrada ode tamo. A pisaca koji je zaslužuju je pregršt: Kormak Makarti, Filip Rot, Pol Oster (to bi bilo iznenađenje!), Margaret Atvud, čak ni Tomasa Pinčona ne treba izgubiti iz vida - istakao je Blagojević.

Posmatrano sa političke strane, Berislav smatra da ne bi bilo iznenađujuće kada bi nagrada otišla Sirijcu Adonisu, koji je već godinama jedan od ozbiljnijih kandidata.

- Evropa ima mnogo sjajnih imena u trci, a najviše šansi možda imaju Milan Kundera i Umberto Eko - kaže Blagojević.

Pisac i glavni urednik Izdavačke kuće "Arhipelag" Gojko Božović naglasio je da je Nobelova nagrada suviše važan događaj da bi mogao da ostane izvan medijskih rasprava i spekulacija.

- U novije vreme "Nobel" je postao čak i sastavni deo kladioničarske industrije, što podrazumeva vrlo bizarne, dramatične, pa, naravno, i tragikomične preokrete. Kao što se dobro zna, a to je u poslednjih dvadesetak godina možda posebno vidljivo, postoje večiti kandidati i ne tako retko iznenađujući dobitnici - podsjeća Božović.

On nema favorita, ali ima savremene pisce koje veoma voli i koji bi po njegovom mišljenju bili savršeni dobitnici bilo koje nagrade. To su David Grosman, Klaudio Magris, Adam Zagajevski, Majkl Kaningem, Đerđ Konrad, Enrike Vila-Matas, Milan Kundera i Sejs Notebom.

Nepravda

- Mnogi značajni pisci, nesumnjivo značajniji od nekih dobitnika, nisu dobili Nobelovu nagrada za književnost. Videćemo da li će ove godine ova nagrada biti više posvećena efektu iznenađenja, efektu političke korektnosti ili efektu vrhunske književne ostvarenosti - kaže Gojko Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana