Top je bio vreo hit FEST-a

Agencije
Top je bio vreo hit FEST-a

Beograd - Filmska avantura zvana FEST 42. put nudi ljubiteljima sedme umjetnosti najbolje priče iz cijelog svijeta u kojima će moći da uživaju do 9. marta.

Međunarodni filmski festival u Beogradu ove godine ima i značajnu listu gostiju, među kojima su Ralf Fajns, Patris Lekont, Kristof Gans, Stiv Kugan, Stiven Frirs i Marija Duze, prenijele su agencije.

Publika je prije početka festivala kupila oko 70.000 ulaznica, a film kojim je u petak uveče otvoren FEST je "Top je bio vreo" u režiji Slobodana Skerlića. Riječ je o ostvarenju koje je snimano u Republici Srpskoj, a na svečanoj premijeri u Centru "Sava" publici su se poklonili i glumci iz Srpske Stanislav Ručnov, Sandra Ljubojević, Aleksandar Stojković, Rajko Marčeta i Ognjen Kopuz.

Reditelj Boban Skerlić otvarajući festival izrazio je "uverenje da umetnost čini ljude boljim i da svaki korak u susret umetnosti znači jedan korak u popravljanju samoga sebe".

- To znači da FEST okuplja, ipak, neki bolji svet. U društvu koje se sistematski zaglupljuje, u društvu koje kulturu, nauku i obrazovanje gura u najmračniji i najprašnjaviji zapećak, svaki takav korak predstavlja mali podvig. Čestitam vam što ste iskoračili i srećan vam novi FEST - naglasio je Skerlić pozdravljen snažnim aplauzom publike.

Producent filma "Top je bio vreo" Tihomir Stanić kaže da je prezadovoljan prvim reakcijama publike na ostvarenje koje je inspirisano istoimenim romanom književnika Vladimira Kecmanovića.

Poslije premijere Skerlićevog filma ljudi su komentarisali koliko su potreseni pričom o dječaku koji u ratnom Sarajevu devedesetih godina prošlog vijeka ostaje bez roditelja. Filmski kritičari uglavnom ocjenjuju da je riječ o snažnom ostvarenju koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

U glumačkoj ekipi "Topa" su i Anita Mančić, Bojana Maljević, Slavko Štimac, Milica Mihajlović, Željko Stjepanović, Kenan Musić...

Producenti filma "Top je bio vreo" su "Drina film" i "Balkan film", a koproducenti predsjednik Republike Srpske, Radio-televizija Republike Srpske, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Filmski centar Srbije.

Mekvinov film

Istorijska drama "12 godina ropstva" britanskog autora Stiva Mekvina prikazana je sinoć u glavnom programu 42. FEST-a. Film se bavi jednim od najmračnijih poglavlja američke istorije, a snimljen je u američko-britanskoj koprodukciji. U potresnoj priči o Solomonu Nortupu, slobodnom crncu koji je poslije otmice proveo 12 godina radeći kao rob na plantažama pamuka u Luizijani, glavnu ulogu igra Čivetel Edžiofor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana