Skar iz Kralja lavova na tronu

Aleksandra Madžar
Skar iz Kralja lavova na tronu

Skar (Ožiljak) iz animiranog filma "Kralj lavova" zauzeo je prvo mjesto liste najvećih zlikovaca iz "Diznijevih" crtaća koju je sastavio "Hafington post".

U prvih pet zlikovaca ulazi gospođa Tremejn, poznatija kao zla maćeha iz "Pepeljuge", Crnobog iz "Fantazije", Ursula iz "Male sirene" i Kruela de Vil iz "101 dalmatinca".

- Nikada ne treba da vjerujete lavu sa engleskim akcentom - obrazložena je odluka o najzlobnijem crtanom liku Skaru, kojem je glas pozajmio čuveni glumac Džeremi Ajrons.

"Kralj lavova" je blokbaster renesansnog perioda "Diznijevih crtaća" i unio je veličanstveni epski elemenat melodrame. Pjesme iz filma, poput "Circle of Life" i "Hakuna Matata", postale su kultne i dale svoj doprinos da "Kralj lavova" bude jedno od ostvarenja sa najvećom zaradom. Ovaj crtać istovremeno predstavlja i kraj ere animiranih filmova crtanih rukom, jer oni koji su i rađeni ovako poslije njega nisu postigli ni približan uspjeh.

Lista se pojavila poslije najnovije najave za film "Grdana", u kojem naslovnu ulogu igra Anđelina Džoli. Na začelju liste, 25. mjesto zauzima Edgar Baltazar iz filma "Mačke iz visokog društva", batler koji odlučuje da se riješi Vojvotkinje i njenih mačića kako bi naslijedio bogatstvo madam Adelejd.

Klejton iz "Tarzana", zamišljen kao kritika krivolova i imperijalizma, 24. je na listi sajta.

Zatim slijedi princ Džon u prevelikoj odjeći i sa krunom koja mu pada na uši iz "Robina Huda", jezive sijamske mačke Si i Am iz "Maze i Lunje", madam Meduza iz "Spasilaca", čovjek kao lik koji se ne pojavljuje direktno u "Bambiju".

Među najboljim crtanim zlikovcima je i madam Mim iz filma "Mač u kamenu", dvojac Faulfelou i Gideon iz "Pinokija", Šir Kan (kome je Džordž Senders pozajmio glas) iz "Knjige o džungli" i guverner Retklif iz "Pokahontas" kao primjer pohlepe, zatucanosti i ksenofobije.

Kapetan Kuka iz "Petra Pana" na 15. je mjestu, zatim slijedi Ratigan iz "Velikog mišjeg detektiva" - pacovska verzija Morijartija (neprijatelja Šerloka Holmsa) sa mačkom kao kućnim ljubimcem, Šan Ju iz "Mulan", Grdana iz "Uspavane ljepotice" i Kraljica srca iz "Alise u Zemlji čuda".

Na 10. mjestu liste je Klod Frolo iz "Zvonara Bogorodičine crkve", potom slijedi bog Had iz "Herkulesa", Gaston iz "Ljepotice i zvijeri", Zla kraljica iz "Snježane i sedam patuljaka", Džafar iz "Aladina".

Periodi

"Diznijeva" animacija ima dva najbolja perioda: "klasični" filmovi u deceniji koja počinje 1937. godine sa "Snježanom i sedam patuljaka" i "renesansni" filmovi u deceniji koja počinje 1989. godine animiranim filmom "Mala sirena".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana