Film “Svemu dođe kraj” premijerno pred banjalučkom publikom

Branislav Predojević
Film “Svemu dođe kraj” premijerno pred banjalučkom publikom

BANjALUKA - Novi film slavnog zagrebačkog režisera Rajka Grlića “Svemu dođe kraj” sutra će biti premijerno prikazan pred banjalučkom publikom u bioskopu “Sinpleks Palas”.

U pitanju je slobodna ekranizacija motiva iz knjige “Na rubu pameti” (1938) pisca Miroslava Krleže prilagođena modernom dobu, a to je ujedno i 12. igrani film u Grlićevoj karijeri. Scenario je takođe pisao Grlić, zajedno sa piscem Antom Tomićem, što je već četvrta scenaristička saradnja Grlića i Tomića nakon filmova “Karaula” (2006), “Neka ostane među nama” (2010) i “Ustav Republike Hrvatske” (2016).

Radnja ovog ljubavnog trilera prati uspješnog zagrebačkog advokata Maksa Pintera (Živko Anočić) koji nakon sukoba sa moćnim klijentom poslijeratnim tajkunom Dinkom Horvatom (Boris Isaković) gubi sve. On se ipak ne predaje i sa Ninom Štefančić (Jasna Đokić), ljubavi iz mladih dana, bivšim službenicima i predstavnicom sindikata kreće u osvetnički pohod. Niko u ovoj priči nije sasvim nevin, piše u sinopsisu filma.

Film je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Puli, potom je uslijedila projekcija na Sarajevo film festivalu. Kritike su uglavnom pozitivne, ističući vješto kombinovanje žanrovskih motiva trilera sa oštrom kritikom društvene stvarnosti u Hrvatskoj.

Sam Grlić ističe da je film, bez obzira na književnu inspiraciju, duboko uronjen u stvarnost moderne Hrvatske i to onu njenu ružniju stranu.

- Živimo u sredini koja se navikla na to da nam je društvo, pa time i država, moralno i materijalno korumpirano. Od glave do pete. Mi, kada kažem mi mislim na Antu Tomića s kojim sam složio scenario za ovaj film, znamo da ljudi to znaju i nadamo se da će im film barem malo pomoći da toga postanu još svjesniji. Kada smo nečega svjesni, onda možda nešto i učinimo s tom sviješću. Naravno filmovi nisu ti koji mijenjaju ili pomiču nešto, oni su tu samo da vas dotaknu po ramenu i šapnu: “Razmisli”. Mislim da publika na platnu treba da prepozna ili ne prepozna neka lica iz stvarnog života. Vjerujem da im to neće biti težak zadatak. Pogotovo u prepoznavanju moćnih i bahatih - rekao je Grlić.

Kritičar crnogorske “Pobjede” Marko Stojiljković dao je filmu ocjenu tri od mogućih pet, naglašavajući da utisak filma u velikoj mjeri zavisi od očekivanja gledaoca.

- Grlić sigurno neće napuniti čašu do vrha, jer je najbolje od sebe već dao i to još za Jugoslavije, niti će je ostaviti potpuno praznu, jer je za to ipak suviše iskusan. Uostalom, čini se da Grlić u novom milenijumu nastupa manje kao filmski stvaralac, a više kao komentator društvenih zbivanja pa da to radi i sa filmovima - napisao je Stojiljković.

Film je sniman u Zagrebu i Bjelovaru tokom 2023. godine, a traje 89 minuta.

EKIPA

Film je hrvatsko-srpsko-crnogorsko-tursko-bugarska koprodukcija, a u sličnom tonu okupljena je i regionalna autorska ekipa.

U filmu osim Anočića, Đokićeve i Isakovića igraju još Janko Popović Volarić, Emir Hadžihafizbegović, Srđan Grahovac, Katarina Bistrović Darvaš, Ksenija Marinković, Marina Redžepović, Angela Nedyalkova, Anita Schmit, Doris Šarić Kukuljica, Siniša Ružić, Dejan Đonković i brojni drugi. Producent je Ivan Maloča, direktor fotografije Branko Linta, majstor rasvjete Miloš Jovanović, ton majstor Momčilo Božkov, scenograf Željka Burić, kostimograf Morana Starčević i majstor maske Ane Bulajić Črček.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana