Uskraćene lekcije

Milijana Latinović Radošević
Uskraćene lekcije

Tri decenije nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata u BiH morale su proći da bi se nadležni u Livanjskom kantonu smilovali da dozvole djeci srpskih povratnika u Glamoču da izučavaju svoj maternji jezik, srpski jezik, ćirilicu, istoriju i geografiju. Tri decenije! Malo li je?!

Nije bilo dovoljno što su im očevi i djedovi protjerani sa ognjišta, a kuće spaljene, već i u miru, godinama kasnije, neko sebi uzima za pravo da nedužnoj djeci nameće nešto što im ne pripada.

Godinama unazad čupali su ih iz korijena, otimali im jezik i pismo, slovo po slovo brišući njihov srpski identitet.

Samo zahvaljujući Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja opstaje na vjetrometini današnjice i odolijeva svim iskušenjima, povratnici su uspjeli koliko-toliko da sačuvaju svoje korijene, da ne budu potpuno iščupani sa svoje srpske zemlje i bačeni u nepovrat.

Borili su se i politički predstavnici srpskog naroda koliko su mogli, ali počesto je to bila borba sa vjetrenjačama, a bilo je i onih koji su “boreći se” samo skupljali političke poene. Bilo je svega. Bilo i prošlo.

Srpski jezik se vratio u glamočku školu, a sa njim i djela čuvenih Desanke Maksimović i Branka Ćopića o kojima su tamošnji osnovci do sada znali malo ili nimalo. Jednostavno, nisu imali priliku da saznaju, da nauče.

Od ovog septembra sve je drugačije i djeca su srećnija.

Kako i ne bi bili, konačno im je vraćeno ono nešto njihovo, ono što im po rođenju pripada, po svim mogućim zakonima i konvencijama, ono što čini njihov srpski identitet.

A generacije i generacije njihovih drugara ostale su uskraćene i za azbučna slova i “Ježevu kućicu” i istoriju svoga naroda. I nikom ništa.

Nigdje, ni pred kojim sudom niko neće odgovarati za oskrnavljena djetinjstva ni  uskraćene lekcije... Ne odgovaraju ni za mnogo teže zločine. Ne odgovaraju, a morali bi.

Na onima koje svake dvije, odnosno četiri godine biramo da nas predstavljaju svakako je i to da ne dozvole da se ovakva istorija nikada više nigdje ponovi.

Nijedno dijete ne zaslužuje da bude kažnjeno na tako ružan i podmukao način, da mu se slovo po slovo otima jezik, pismo, istorija, briše ime i prezime, kida korijen iz kojeg je ponikao. O tome treba da misle svi oni koji sjede u raznim foteljama, donose odluke i kroje sudbinu ovog naroda.

I da im za vijeke vijekova na pameti budu samo riječi Stefana Nemanje: “Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Riječ se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
Nova meta SAD
Nova meta SAD
Niko neće u vojnike
Niko neće u vojnike
Reforme pod hitno
Reforme pod hitno
Njemački virus
Njemački virus
Moć ratnika
Moć ratnika
Dokle ćemo se lagati?
Dokle ćemo se lagati?
Srpska na suvom
Srpska na suvom
Naopaka istorija
Naopaka istorija
Posljednji trzaji
Posljednji trzaji
Poslaničke prevare
Poslaničke prevare
Američka dresura
Američka dresura
Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana