Nova meta SAD

Veljko Zeljković
Nova meta SAD

U strateškim dokumentima NATO-a, ali i Amerike, Kina je označena kao neprijatelj broj jedan te se s njom treba obračunati na sve moguće načine, kako ova mnogoljudna zemlja ne bi ugrozila već poljuljanu zapadnu dominaciju - ne samo u tom regionu, već i globalno gledajući - ekonomsku i finansijsku SAD. Čak je i direktor CIA Vilijam Berns, koji se ne oglašava tako često, otvoreno nazvao Kinu - najvećom dugoročnom prijetnjom.

Prije par godina u Pentagonu je osmišljen plan osnivanja svojevrsnog NATO klona na prostorima Indo-Pacifika. Radi se o savezu nazvanom AUKUS, koji pored SAD čini i Velika Britanija i Australija. Kako je tada saopšteno glavni cilj ovog trojnog pakta je - osiguranje “stabilnosti”. Kako je to izgledalo, odnosno završavalo u nekim drugim dijelovima svijeta - opšte je poznato.  Da se Vašington sve više okreće ka Kini nedavno je upozorio i bivši direktor EVB-a Mario Dragi, poručujući da zemlje Evropske unije treba da shvate da u nekoj bliskoj budućnosti neće više biti u fokusu spoljne politike Vašingtona i pod njihovim vojnim kišobranom.

Amerika ulazi u sve otvoreniji obračun sa Kinom. Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je nedavno čak 25 antikineskih zakona, koji prije nego što stupe na snagu treba još da prođu proceduru u Senatu. Na kraju, njih treba da aminuje i američki predsjednik. Među dokumentima koji su usvojeni od strane kongresmena nalazi se i Zakon o ovlašćivanju fonda protiv zlonamjernog uticaja Kine. Ukoliko on dobije zeleno svijetlo - Stejt department i USAID dobili bi dodatne 1,63 milijarde dolara. Ovaj novac bio bi upotrijebljen za suzbijanje kineske propagande.

Predviđeno je i dalje jačanje veza sa Japanom i Južnom Korejom, ali je i konstatovano da bi trebalo proširiti postojeću crnu listu kineskih kompanija. Ako predsjednik Džo Bajden stavi paraf, zaživjeće i  Zakon o okončanju dominacije kineskih električnih vozila u Americi - jer navodno ona predstavljaju veliku prijetnju, iako kineski električni automobili čine samo dva odsto “voznog parka” Amerike. Nije se stalo na tome te je usvojen i nacrt zakona koji bi omogućio  blokiranje naučne saradnje sa Kinom, ali i uskratio finansiranje američkim univerzitetima koji su domaćini Konfucijevog instituta - organizacije koja podučava strane studente kineskom jeziku i kulturi. Nažalost američki zvaničnici, koji nisu ništa drugo do produžena ruka duboke države i krupnog kapitala, nikako da shvate da SAD nisu više jedina sila u svijetu. Povlače poteze koji će samo ubrzati već zahuktali proces dedolarizacije i bijeg od američkih obveznica. Što bi rekao naš stari narod: “Kako posiješ tako ćeš i požnjeti”. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
Uskraćene lekcije
Uskraćene lekcije
Niko neće u vojnike
Niko neće u vojnike
Reforme pod hitno
Reforme pod hitno
Njemački virus
Njemački virus
Moć ratnika
Moć ratnika
Dokle ćemo se lagati?
Dokle ćemo se lagati?
Srpska na suvom
Srpska na suvom
Naopaka istorija
Naopaka istorija
Posljednji trzaji
Posljednji trzaji
Poslaničke prevare
Poslaničke prevare
Američka dresura
Američka dresura
Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana