Niko neće u vojnike

Danijela Bajić
Niko neće u vojnike

“Dva ga vuku, a trojica tuku”. Ironična doskočica Bore Đorđevića o slaboj zainteresovanosti mladih za odlazak u vojsku lako može da se preslika i na Oružane snage BiH.

Iako u ovom slučaju nema prisile, već je u pitanju dobrovoljna prijava, nakon ovogodišnja dva konkursa petina slobodnih mjesta je ostala nepopunjena.

Šta je u pitanju i koji su razlozi za nezainteresovanost, teško je utvrditi, s obzirom na to da je život u vojničkim čizmama nekada bio ponos i put kojim je trebalo da idu mladići nakon što zakorače u punoljetstvo. Međutim, vrijeme mijenja sve pa i to da je vojna čizma postala nepopularna kao dres kod budućeg poslodavca.

Interesovanje mladih za rad u vojnoj službi iz godine u godinu sve je manje, što potvrđuju i ovogodišnji oglasi za prijem vojnika u Oružane snage BiH, gdje su na jedno mjesto konkurisala tek dva kandidata.

Neki to pripisuju masovnom odlasku mladih u inostranstvo. Iako je došlo do određenog rasta primanja, to je i dalje daleko od realnog, s obzirom na to da danas konobar, bilo da je ovdje ili u inostranstvu, bez problema zaradi i više nego vojničku platu.

Plata je koliko-toliko dobra, u kuloarima bliskim Ministarstvu odbrane BiH priča se da će plata budućih vojnika zavisiti od više faktora, a jedan od njih je, recimo, koliko često idu na stražu i slično.

Navodno plata iznosi otprilike oko 1.200 do 1.300 KM. Budući vojnici imaju pravo na topli obrok, ali i prevoz, ako su za to ispunjeni uslovi, na osnovnu platu se “nabere” i dodatan, ne baš tako zanemariv, iznos.

Ako uzmemo u obzir transparentnu mogućnost napredovanja u službi, Oružane snage, bar na prvu, izgledaju kao idealno mjesto gdje se može zaraditi plata.

Međutim, to nije tako. Djelimično su razlog i neispunjene kvote za pripadnike drugih naroda. Stručnjaci tvrde da je prije samo jednu deceniju ukupan broj zainteresovanih bio trostruko veći.

Uz to do 2025. godine očekuje se prekid službe kod 3.546 profesionalnih vojnih lica, među kojima su oficiri, podoficiri i vojnici, što može da stvori veliki problem.

Na kadrovske “praznine” stručnjaci godinama upozoravaju. Tako je jedan od njih prošle godine iznio primjedbu da je u jednoj brigadi u nekom momentu nedostajalo 150 osoba.

Sve je to povezano s “vojnim odlivom” i odlaskom profesionalnih vojnih lica iz službe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
Nova meta SAD
Nova meta SAD
Uskraćene lekcije
Uskraćene lekcije
Reforme pod hitno
Reforme pod hitno
Njemački virus
Njemački virus
Moć ratnika
Moć ratnika
Dokle ćemo se lagati?
Dokle ćemo se lagati?
Srpska na suvom
Srpska na suvom
Naopaka istorija
Naopaka istorija
Posljednji trzaji
Posljednji trzaji
Poslaničke prevare
Poslaničke prevare
Američka dresura
Američka dresura
Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana