Nenadmašan u mržnji

Darko Grabovac
Nenadmašan u mržnji

Poslije istupa ministra inostranih poslova državne zajdenice BiH Elmedina Dine Konakovića u sjedištu UN, gdje je ponovo iskoristio priliku da optuži srpski narod sa obje strane Drine za sve i svašta, nameće se pitanje ne samo za ovog, već i za ostale ministre Bošnjake, koga oni predstavljaju na javnim scenama i međunarodnim skupovima - samo svoj narod ili dejtonsku tvorevinu u koju se kunu. Srbe i Hrvate sigurno ne!

Stalno plakanje nad sudbinom Bošnjaka dosadilo je i Bogu i narodu. Ako na taj način misle da će dobiti multietničku i građansku državnu zajednicu, grdno se varaju. Sve više Srbi i Hrvati preziru Sarajevo i tamošnju političku nazovi elitu. Cilj zacrtan u Islamskoj deklaraciji Alije Izetbegovića o državi samo po mjeri Bošnjaka, a pogotovo islama u srcu Evrope, neće podržati niko u Evropi pa makar bila umotana u nekoliko “građanskih” celofana.

Dokaz za to je i odlazak njemačkog turiste Kristijana Šmita u Strazbur, gdje će u Evropskom sudu prijateljski reći šta ima protiv unitarizacije državne zajednice BiH. Slatkorječivi Konaković, koji kada istupa pred lokalnim TV kamerama kune se da radi u korist sva tri konstitutivna naroda i ostalih, čim makne iz Sarajeva postane borac samo za prava Bošnjaka.

Možda bi bilo dobro da objasni imaju li on, ali i njemu slični sunarodnici, kakav papir, dokument, darovni ugovor koji otkriva ko je to baš njima dao BiH kada je oni toliko svojataju. Pripada li kakav dio državne zajednice ovim drugima ili smatra kao i predsjednik Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Džafer Alić da država koja je vlasništvo Bošnjaka ima dva neugodna podstanara.

Dino pokušava da se ponaša kao Tito. Ima puno simbolike i u ovim imenima, jer ministra spoljnih poslova pojedini sarajevski mediji povezuju sa raznim aplikacijama, boravkom u Dubaiju i kriminalnim miljeom. O tome baš i nije pričljiv...

Elmedin Dino Konaković je bio netalentovani košarkaš, ispodprosječan direktor KK Bosna, a sada je neuspješan političar, čija je stranka privjesak nekada najjače opozicione partije SDP-a. Jedino u čemu je nenadmašan je mržnja prema Srbima i svemu onom što nije bošnjačko. Ne tako davno bio je član SDA. On je izašao iz nje, ali ona iz njega nije nikada.

Na kraju krajeva, jadna li je ta politika u kojoj Konaković i razni Konakovići pljuju po narodima u BiH i susjedstvu. Za njih ne važi ona narodna: “Pogledaj u sunce pa u komšiju”. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Iskaznice moje mile
Iskaznice moje mile
Nova meta SAD
Nova meta SAD
Uskraćene lekcije
Uskraćene lekcije
Niko neće u vojnike
Niko neće u vojnike
Reforme pod hitno
Reforme pod hitno
Njemački virus
Njemački virus
Moć ratnika
Moć ratnika
Dokle ćemo se lagati?
Dokle ćemo se lagati?
Srpska na suvom
Srpska na suvom
Naopaka istorija
Naopaka istorija
Posljednji trzaji
Posljednji trzaji
Poslaničke prevare
Poslaničke prevare
Američka dresura
Američka dresura
Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana