Iskaznice moje mile

Nebojša Tomašević
Iskaznice moje mile

Stara izreka da gdje završava logika počinje BiH skoro svakodnevno se potvrđuje u praksi na našim prostorima, naročito radom pojedinih institucija koje su, da apsurd bude veći, osnovane da nas čuvaju.

Tako dok je u svim zemljama obavještajna agencija stub sigurnosti i bedem zakona kod nas se pokazalo da alati Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) često postaju oružje za zloupotrebe koje mnogima omogućava da rade šta hoće i legalizuju svoje kriminalne naume pa zapjevaju “iskaznice moje mile”. Najsvježiji primjer dolazi iz svijeta borilačkih vještina i sarajevskih ugostiteljskih krugova. Poznati MMA borac i ugostitelj Denis Stojnić optužen je da je koristeći počasnu legitimaciju OBA od tri osobe uzeo mito od 94.000 KM kako bi im ukinuo mjere bezbjednosti. Novac je ni manje ni više uzeo od osoba koje su proglašene prijetnjom po nacionalnu bezbjednost BiH i kojima je prijetilo protjerivanje. Tako je legitimacija iskorišćena kao da je napravljena za crno tržište, a ne bezbjednosnu agenciju jedne države! I šta možemo reći na to, osim citirati Ničea: “Ko se bori protiv čudovišta, mora paziti da sam ne postane čudovište.”

U zemlji gdje bi institucije poput OBA trebalo da budu garant sprovođenja zakona ni osam mjeseci nakon što je otkriveno nezakonito izdavanje legitimacija, niko nije siguran koliko ih je još u “nepravim” džepovima, ali jedno je jasno - svakim danom takva praksa otvara vrata novim zloupotrebama. Još je tužnije što se ova praksa proteže daleko van granica onih koji bi trebalo da imaju pristup takvim dokumentima.

Slučaj poslanika SDA Salka Zildžića, koji je prilikom prelaska granice sa Srbijom uhvaćen s pištoljem i legitimacijom OBA, dodaje još jedno poglavlje ove groteskne priče. Kakvu sigurnost građani mogu očekivati kada oni, koji bi trebalo da čuvaju zakon, koriste ove povlastice kao sredstvo da zaobiđu isti?

Milorad Kojić, član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA BiH, ispravno zaključuje da je davanje ovih iskaznica ljudima sa spornom prošlošću samo još jedan znak duboko ukorijenjenog kriminala i korupcije u našim institucijama. Ironično je kako institucije koje bi trebalo da sprečavaju kriminal postaju njegovi saučesnici. Možda su i te legitimacije sada u džepovima onih koji imaju “debele kriminalne dosijee” - otvorivši im vrata da rade šta žele, ali s pečatom legaliteta.

Činjenica da su počasne iskaznice dodjeljivane nezakonito i da se ni dan-danas ne zna gdje su i kod koga su one, sve nas bi trebalo da zabrine. Ovo je sasvim sigurno poljuljalo ionako malo povjerenje građana u institucije kojima kada čuju šta se dešava u OBA jedino preostaje da se brinu da slučajno ne nabasaju  na pogrešnu osobu koja bi sa pravom ili lažnom legitimacijom onih koji bi trebalo da nas čuvaju, mogla da mnoge ojadi i zavije u crno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nenadmašan u mržnji
Nenadmašan u mržnji
Nova meta SAD
Nova meta SAD
Uskraćene lekcije
Uskraćene lekcije
Niko neće u vojnike
Niko neće u vojnike
Reforme pod hitno
Reforme pod hitno
Njemački virus
Njemački virus
Moć ratnika
Moć ratnika
Dokle ćemo se lagati?
Dokle ćemo se lagati?
Srpska na suvom
Srpska na suvom
Naopaka istorija
Naopaka istorija
Posljednji trzaji
Posljednji trzaji
Poslaničke prevare
Poslaničke prevare
Američka dresura
Američka dresura
Predizborni rijaliti
Predizborni rijaliti
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana