Konobaru ponovo sude za ubistvo Ognjena Drakula i povređivanje Mitra Stankovića

Nebojša Tomašević
Konobaru ponovo sude za ubistvo Ognjena Drakula i povređivanje Mitra Stankovića

Banjaluka - Vrhovni sud Republike Srpske ukinuo je presudu Okružnog suda u Trebinju kojom je Aleksandar Đuričić (28) iz Miljevine kod Foče osuđen na šest godina zatvora zbog ubistva Ognjena Drakula (30) i povređivanje Mitra Stankovića (22).

Sekretar Vrhovnog suda Jelena Despotović kazala je da je vijeće uvažilo žalbu odbrane i predmet vratilo na novo suđenje trebinjskom Okružnom sudu.

Prema prvostepenoj presudi, Đuričić je Drakula ubio 28. maja 2014. godine u kafiću "Škorpion" braneći se od njega i Stankovića. On je za ubistvo dobio pet godina i šest mjeseci, a za povređivanje Stankovića još sedam mjeseci pa mu je izrečena jedinstvena kazna. U toj presudi se navodi da su tog kobnog dana Drakul i Stanković u pripitom stanju došli u kafić "Škorpion" gdje je kao konobar radio Đuričić i odmah počeli da se ponašaju bahato. Bez dozvole su pojačavali muziku, a nakon što im je Đuričić rekao da nema više pića i da se zatvara, nasilni gosti su ušli u šank i počeli da ga tuku.

Konobar je u naguravanju s njima pao na pod. U jednom trenutku iz šanka je uspio da uzme nož sa sječivom od 19 centimetara i zaprijetio napadačima riječima: "Ne prilazite mi". Nakon toga ubo je Drakula u stomak, a Stankovića lakše povrijedio.

Predsjedavajući sudskog vijeća Okružnog suda u Trebinju Haris Hakalović u obrazloženju prvostepene presude naveo je da je vijeće utvrdilo da je Đuričić zločin počinio prekoračivši nužnu samoodbranu.

- Sudije su svjesne da je optuženi sa 62 kilograma i dosta slabijom fizičkom konstitucijom od dvojice napadača morao da se brani. Međutim, mogao je u nužnoj samoodbrani upotrijebiti neki drugi predmet, poput pepeljare, čaše ili nečeg drugog što se drži u šanku - naveo je sudija Hakalović u obrazloženju prvostepene presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana