Dvostrukom ubici 11 i po godina robije

Nebojša Tomašević
Dvostrukom ubici 11 i po godina robije

Istočno Sarajevo - Milan Mačar iz Sokoca osuđen je u Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu na 11 i po godina robije zbog dvostrukog ubistva koje je počinio 2002. godine u Sokocu.

Presuda je izrečena na osnovu sporazuma o priznanju krivice koji je Mačar zaključio sa Okružnim tužilaštvom u Istočnom Sarajevu. U izrečenu kaznu njemu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru.

Prema presudi Mačar je u noći između 18. i 19. juna 2002. godine hicima iz automatske puške "dobošara" ubio  Davora Draškovića i Vojislava Karadžića. Tad je na njih ispalio rafal dok su sjedili u BMNj u mjestu Krševi kod Sokoca. Tom prilikom nanio je više rana Draškoviću i Karadžiću od kojih su preminuli na licu mjesta. U presudi se navodi da je on zločin počinio zbog ranije narušenih odnosa.

Mačar je uhapšen dan nakon ubistva, a prije nego je otkriven prisustvovao je uviđaju i pomagao policiji pri obezbjeđenju mjesta zločina. Tad je govorio "Ko ubi ove momke". Nakon što je otkriveno da je on to uradio, policija mu je stavila lisice na ruke pa je odveden u Sokolac u Psihijatrijsku bolnicu kako bi se vještačilo da li je bio uračunljiv u trenutku ubistva. Međutim, uspio je pobjeći sa Psihijatrije i otići u Srbiju gdje je uhapšen u oktobru 2015. godine zbog lažnog prestavljanja. Iz Srbije je vlastima u BiH izručen u martu ove godine. Bio je 13 godina u bjekstvu.

Rodbina ubijenih, nakon saznanja da je Mačar s Tužilaštvom zaključio sporazuma na 11 i po godina negodovala je zbog predložene kazne. Brat ubijenog Davora, Miodrag Drašković ranije je izjavio da je nezadovoljan sporazumom zbog čega se žalio i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu u BiH na rad postupajućeg tužioca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana