Vještačenje mobilnih telefona oduzetih od optuženih u akciji “Trzaj”: Poruke razotkrile putovanje u inostranstvo

Nebojša Tomašević
Vještačenje mobilnih telefona oduzetih od optuženih u akciji “Trzaj”: Poruke razotkrile putovanje u inostranstvo

BANjALUKA - Vještačenjem mobilnih telefona oduzetih od optuženih za šverc oružja, koji su pali u akciji “Trzaj”, utvrđeno je da su pojedinci često međusobno komunicirali, a neki od njih odlazili u Švedsku, dok ime Mile Tanića, kome se sudi u odvojenom postupku, vještak nigdje nije pronašao.

- Nisam imala telefon oduzet od optuženog Tanića niti njega ima u mom nalazu. Međutim, mogu samo da se izjašnjavam u odnosu na materijal koji mi je dostavljen na vještačenje - rekla je vještak za digitalnu forenziku Biljana Stjepanović u banjalučkom Okružnom sudu na suđenju Taniću protiv koga se vodi razdvojen postupak u odnosu na ostalih osam optuženih za trgovinu oružjem.

U drugom procesu sudi se još optuženima Borivoju Lukiću iz Ugljevika, Aleksandru Ćukoviću, Draganu Vlačiću, Miodragu i njegovom sinu Nebojši Đilasu, te Zoranu Jovanoviću i Slađanu Lonci i nekadašnjem pripadniku policije Miliji Vlačiću svi iz Bijeljine. 

Vještak je u svom nalazu utvrdila da su Jovanović, Lonco i Vlačić često komunicirali telefonima tokom 2014. i 2015. godine.

Iz njenog nalaza, koji je predočila sudijama na suđenju optuženom Taniću, vidi se da je Vlačić početkom decembra 2014. godine putovao u Švedsku i da se u tom periodu često dopisivao sa Loncom.

- Na telefonu koji je oduzet od Vlačića pronađene su servisne SMS poruke u kome se korisnik m:tela obavještava da u Švedskoj može da koristi mrežu Telenor i druge. Pronađene su i takve servisne poruke za korišćenje usluga u Danskoj - pojasnila je Stjepanovićeva.

Navela je da je u Vlačićevom telefonu pronašla i SMS poruke koje je razmjenjivao sa Loncom u decembru 2014. godine.

“Bato dokle ste”, “Gdje ste sad, je li sve ok”, samo su neke od poruka koje je Lonco poslao Vlačiću 5. i 6. decembra 2014. godine.

Branilac Tanića advokat Jadranka Ivanović istakla je da je nalaz vještaka zasnovan na nezakonitom dokazima i da ga treba odbaciti.

Optužnica Tanića tereti da je sa ostalim optuženima, protiv kojih se vodi odvojen postupak, u toku 2014. i 2015. godine učestvovao u neovlašćenom nabavljanju oružja, municije, eksplozivnih materija, tableta i lijekova radi dalje prodaje u Švedsku. Oružje su prevozili u svojim i iznajmljenim vozilima iz rent-a kar agencija. U tom poslu učestvovao je i Rodoljub Babić koji se nije našao u optužnici. Proces protiv Tanića je razdvojen, jer se u vrijeme podizanja i potvrđivanja optužnice nalazio na u Srbiji na izdržavanju kazne.

Tito

Optuženi Borivoje Lukić osuđivan je prije 40 godina, a prema njegovom ranijem kazivanju u zatvor je završio zbog psovanja Josipa Broza Tita.

Lukić je na početku suđenja iznoseći svoje podatke rekao da je osuđivan 1979. godine i da je proveo 60 dana iza rešetaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana