Tri policajca MUP-a Kantona Sarajevo uhapšene više od sat tukli i šutirali

Nebojša Tomašević
Tri policajca MUP-a Kantona Sarajevo uhapšene više od sat tukli i šutirali

SARAJEVO - Policajci MUP-a Kantona Sarajevo Adnan Karaman zvani Ado (28), Kemal Hrvo (26) i Džemal Hadžiabdić (32) optuženi su da su pretukli tri osobe koje su hapsili, a od kojih je jedna preminula od zadobijenih povreda.

Optužnicu protiv njih podiglo je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo, a potvrdio je Kantonalni sud u Sarajevu.

Svu trojicu terete za krivično djelo zlostavljanje u službi. Hrvi se dodatno na teret stavlja nanošenje lake tjelesne povrede, a Hadžiabdiću i Karmanu nanošenje teške tjelesne povrede sa smrtnim ishodom.

Prema optužnici, sve se desilo u noći između 30. i 31. jula 2020. godine tokom policijske potjere na području sarajevske opštine Stari Grad.

Optuženi policajci su oko ponoći pokušali da zaustave automobil u kojem su bili Haris Zuko, za kojim je bila raspisana potraga, te Enes Kozić i Adnan Hadžagić. Oni su u namjeri da pobjegnu od policije izašli iz automobila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan.

Prema optužnici, Hrvo je sustigao Kozića koji ga je napao i povrijedio.

Nakon toga, policajac je uspio da savlada bjegunca i stavi mu lisice na ruke. Hrvo je potom Kozića, dok je bio vezan lisicama, udario više puta nogom u glavu, usta, grudni koš i potkoljenicu i tako mu nanio lakše  povrede.

Kako se navodi u optužnici, Karman je sustigao Hadžagića koji je bježeći pao te ga je dok je ležao udario nogama više puta nakon čega je pozvao hitnu i otišao do mjesta gdje je bio Hrvo. Nakon toga na lice mjesta dolazi druga patrola sa tri policajca, među kojima je bio i Hadžiabdić, koji je odmah napao Hadžagića. U optužnici se navodi da je Hadžiabdić psovao boga i majku Hadžagiću te ga šutirao nogom. Dok je žrtva ležala stao mu je na grudi i objema nogama skakao po gornjem dijelu tijela.

Tom prilikom Hadžagić je zadobio teške povrede opasne po život od kojih je i preminuo u kolima Hitne pomoći na putu za bolnicu.

Kako je navedeno, u optužnici potjera i iživljavanje policajaca nad žrtvama trajalo je više od sata, od ponoći do 1.10 časova. Uz optužnicu protiv policajaca, postupajuća tužiteljka je predložila saslušanje 25 svjedoka, 10 vještaka i izvođenje više od 70 materijalnih dokaza.

Kazne

Prema Krivičnom zakonu FBiH, ukoliko se dokaže krivica optužene policajce čekaju višegodišnje kazne. Ovaj zakon za krivično djelo zlostavljanje u obavljanju službe, koje se trojici optuženih stavlja na teret, predviđena je kazna od tri mjeseca do pet godina zatvora. Za krivično djelo teška tjelesna povreda, ukoliko je žrtva preminula, predviđena je kazna od jedne do 12 godina, dok je za nanošenje lake tjelesne povrede predviđeno do godinu zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana