Potvrđena optužnica protiv tri policajca zbog smrti Adnana Hadžagića

GS
Foto: Arhiva

SARAJEVO - Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv tri policijska službenika MUP-a Kantona Sarajevo Adnana Karamana, Kemala Hrve i Džemala Hadžiabdića.

Adnan Karaman i Džemal Hadžiabdić optuženi su za krivična djela zlostavljanje u obavljanju službe i teška tjelesna povreda, dok je Kemal Hrvo optužen za zlostavljanje u obavljanju službe u sticaju sa krivičnim djelom laka tjelesna povreda.

Optužene Tužilaštvo tereti da su u noći između 30. i 31. jula 2020. godine, od ponoći do 1.10 časoca, tokom policijske potjere na području Opštine Stari Grad pokušali zaustaviti automobil u kojem su bili Haris Zuko, za kojim je bila raspisana potraga, Enes Kozić i Adnan Hadžagić. Oni su , u namjeri da pobjegnu od policije, izašli su iz automobila i krenuli bježati ulicom Lubina u pravcu ulice Vratnik Mejdan.

Nakon što je policijski službenik Kemal Hrvo sustigao Enesa Kozića od kojeg je, prije nego što ga je stavio pod kontrolu zadobio povrede, istog savladao i nanio mu lake tjelesne povrede. Preostala dva policajca Karaman i Hadžiabdić kada su sustigli Adnana Hadžagića zadali su mu teške tjelesne povrede usljed kojih je u kolima hitne pomoći preminuo.

Porodica je zahtijevala dvije naknadne obudkcije.

U Sarajevu su u januaru 2022. godine održan protesti građana i pripadnika Udruženja navijača FK Sarajevo koji su tada izjavili kako smatraju da tužilaštvo drži predmet na dnu ladice i pokušava zataškati samo jedan od sličnih slučajeva za koje javnost gotovo i ne zna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana