Policajci znali za lažne tablice

N. Tomašević, S. Dakić
Policajci znali za lažne tablice

Mrkonjić Grad - Protiv Pere Lazendića (46) i njegovog rođaka Draženka Lazendića (32) iz Mrkonjić Grada koji se terete da su falsifikovali tablice sa registarskim oznakama za automobile predložen je jednomjesečni pritvor.

Oni su uhapšeni 20. marta zajedno sa još 13 osoba među kojima i šest policajaca u akciji “Kopi”. Okružno tužilaštvo je poslije saslušanja dvojice osumnjičenih predložilo pritvor zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo. Prijedlog je dostavljen Osnovnom sudu u Mrkonjić Gradu koji do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nije donio odluku.

Šestorica policajaca među kojima i zamjenik komandira saobraćajne policije u Mrkonjić Gradu Vlajko Popadić pušteni su da se brane sa slobode. Oni se terete da su od Lazendića kupovali lažne registarske tablice i stavljali ih na svoje automobile iako su znali da su falsifikovane. Izvor blizak istrazi je rekao da su oni umjesto da privedu Lazendiće o svemu ćutali i čak koristili lažne tablice.

Na slobodu su pušteni i preostalih sedam uhapšenih u akciji, a protiv svih će biti dostavljen izvještaj tužilaštvu za falsifikovanje. Lažne tablice su prodavali po cijeni od po 50 evra. Izrađivali su ih u kući Pere koji je imao mašinu za sječenje lima i računare i drugu opremu kojima je izrađivao foliju sa registarskim oznakama i lijepio na pripremljeni lim za tablice. U tome mu je pomagao Draženko. Prema nezvaničnim informacijama sumnja se da su do hapšenja oni prodali pedesetak lažnih registarskih oznaka. Većinom su falsifikovali tablice registarskih oznaka iz više gradova Austrije. Izrađivali su i lažne registarske tablice BiH-oznaka uglavnom za osobe koje su ih izubile.

Pero je na ideju da falsifikuje registarske tablice sa oznakama iz Austrije došao kada je saznao za rupu u njihovom zakonodavstvu o saobraćajnim propisima. Naime, prema austrijskom zakonu moguće je da u toj zemlji vlasnici tri automobila registruju na jedne tablice.

- Tu “rupu” u zakonu iskoristio je Pero Lazendić koji je falsifikovao tablice i prodavao zainteresovanima - objasnio je izvor blizak istrazi.

Akcijom “Kopi” rukovodio je tužilac kancelarije banjalučkog Okružnog tužilaštva u Mrkonjić Gradu.

Unutrašnja kontrola

“Glas Srpske” saznaje da su šestorica policajca koji su uhapšeni u akciji “Kopi” radnici Stanice javne bezbjednosti Mrkonjić Grad. Oni će se braniti sa slobode, a protiv njih će biti dostavljen izvještaj za krivično djelo falsifikovanje isprave.

Portparol CJB Banjaluka Marija Markanović je kazala da će nakon što bude dostavljen izvještaj protiv njih unutrašnja kontrola pokrenuti istragu.

- Ako se utvrdi da su počinili krivično djelo biće sankcionisani - rekla je Markanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana