Odgođeno suđenje Aleksandru Džombiću: Bivši premijer biće prinudno doveden na sud

N.T.
Odgođeno suđenje Aleksandru Džombiću: Bivši premijer biće prinudno doveden na sud

BANjALUKA - Bivši premijera Republike Srpske Aleksandar Džombić, koga terete za zloupotrebu položaja, biće prinudno doveden na sljedeće ročište u banjlučki Okružni sud jer se jutos nije pojavio na zakazanom suđenju.

Na ročište nije došao ni njegov advokat Zoran Bubić pa je suđenje odgođeno.

Džombić i njegov advokat nisi sud obavijestili da ne mogu doći.

- S obzirom na to da optuženi nije došao niti je najavio da ne može da dođe iako je uredno obaviješten sud će izdati naredbu za njegovo prinudno dovođenje na sljedeće ročište. Sud će od advokata tražiti da objasni razloge svog izostanka i to opravda - kazao je predsjednik sudskog vijeća Dragan Uletilović.

Na današnjem ročištu trebalo je da bude saslušan predstavnik Investiciono razvojn banke Republike Srpske (IRB RS) povodom zahtjeva za nadoknadu štete u ovom slučaju.

Republički tužilac Radenko Janković na prošlom ročištu je kazao da je IRB dostavila  zahtjev za nadoknadu štete zbog nezakonitog odobravanja kredita od 19.4 miliona maraka firmi "Energolinija".

 Predstavnici IRB dostavili su prijedlog za ostvarivanje imovinsko - pravnog zahtjeva uz mjeru obezbjeđenja prema preduzeću "Energolinija".

 

Džombića  Republičko tužilaštvo tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja  zbog  kredita od 19.4 miliona KM koji je  preko IRB RS odboren  zvorničkoj firmi "Energolinija".

Prema optužnici on je bio svjestan da je korisnik kreditno nesposoban i da neće moći vraćati kreditna sredstva. Džombića optužnica između, ostalog, tereti da je  zvao  tadašnjeg direktora IRB RS Milenka Pavlovića, kako bi ga ubijedio da treba da prihvati zahtjev za kredit zvorničkog preduzeća "Energolinija", koje je bilo prezaduženo.

Pavlović je to odbio i dao ostavku, a nakon toga je pomenuto preduzeće ponovo podnijelo zahtjev za kredit od 19.4 miliona,   a Džombić je  16. februara 2012. godine postpisao odluku o odobravanju kredita koju je donio Kreditni odbor Skupštine akcionara IRB RS iako je bio svjestan da  korisnik kredita  neće moći vraćati novac.

Od kredita koji je od Investiticiono razvojne banke Republike Srpske podigla zvornička kompanija "Energolinija", ostalo je nevraćeno još oko 24 miliona maraka, proističe iz dokaza koji je priložio republički  tužilac na ranijem ročištu.

U ovom slučaju tužilaštvo je angažovalo i  vještake iz Republičkog zavoda za sudska vještačenja Novi Sad koji bi trebalo da budu saslušani na sljedećem ročištu.

Riječ je o mašinsko ekonomskom vještačenju koje je tražilo tužilaštvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana