Fočak pokušao da ilegalno pređe granicu sa Crnom Gorom: Pet dana "visio" u šipražju kraj Drine VIDEO

Jelena Stanić
Fočak pokušao da ilegalno pređe granicu sa Crnom Gorom: Pet dana "visio" u šipražju kraj Drine VIDEO

FOČA - Fočak D. P. (59), koji je nestao prošle sedmice, nađen je povrijeđen, promrzao i gladan na teško pristupačnom mjestu na obali Drine, a spasila su ga tri policajca i skiper iz Foče.

Inspektori Nemanja Trivunović i Đorđe Elek, pripadnik Žandarmerije Policijske uprave Foča Ranko Simović, te skiper Miroslav Trivun spasili su u ponedjeljak Fočaka D. P, kojem se svaki trag izgubio još u prošlu srijedu.

Fočaka je 11. novembra brat odvezao do mjesta Šadići kod Foče kako bi pješke prešao granicu sa Crnom Gorom, gdje je inače na privremenom radu.

- Na ovaj način on je htio da izbjegne plaćanje testova na koronu i pokušao da ilegalno pređe granicu sa Crnom Gorom. Brat ga je dovezao do Šadića i vratio se kući. Kako se danima nije javljao porodici, uplašili su se i alarmirali policiju - kazao je izvor "Glasa Srpske".

Jedan od spasilaca, inspektor Trivunović, kazao je da ga je kolega Elek pozvao čim su ribari javili policiji da u šipražju na obali Drine u Bastasima leži čovjek kojem je potrebna pomoć.

- Elek je pozvao mene i Simovića, jer je pretpostavio da je potrebno hitno spasavanje. Mi smo ranije imali iskustva sa nesrećama na vodama, s obzirom na to da se godinama bavimo sportskim raftingom. Pozvali smo i licenciranog skipera Miroslava Trivuna, koji ima čamac i neophodnu opremu, spakovali se i za pola sata bili na mjestu gdje je uočen nestali čovjek - ispričao je Trivunović.

Čamcem su, kazao je ovaj inspektor, prešli na lijevu stranu Drine i prišli povrijeđenom, koji je na pitanje da li ga nešto boli pokazao na desnu nogu i tražio vodu.

- Bio je blago dezorijentisan i promrzao, a kada smo rasjekli nogavicu, nismo uočili lomove, te smo pretpostavili da je nogu uganuo pri padu. Dali smo mu malo vode, stavili na nosila i prevezli na drugu obalu, gdje nas je čekala dežurna ekipa Hitne pomoći - kazao je Trivunović.

Dodao je da je na njihovo pitanje da li zna kada je zalutao, Fočak odgovorio: "Juče."

Zbog nepristupačnog terena Trivunović i kolege nosili su povrijeđenog muškarca na nosilima dva kilometra do glavnog puta, gdje ih je čekalo vozilo Hitne pomoći. Odvezli su ga u Univerzitetsku bolnicu Foča, gdje su mu sanirali povrede i promrzline, nakon čega je pušten na kućno liječenje, gdje se, prema riječima članove porodice, osjeća "najsigurnije".

Rafteri

Inspektori Nemanja Trivun, Đorđe Elek i pripadnik Žandarmerije Ranko Simović prijatelji su od studentskih dana, a raftingom se bave više od deset godina.

- Družimo se i poslije posla. Spojila nas je, između ostalog, ljubav prema raftingu. Neki od nas su išli i na takmičenja, tako da nam je i to znanje, pored policijske obuke, dobro došlo u ovoj situaciji - kazao je Trivun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana