Zvaničnici čestitali Božić: Praznik provesti u duhu praštanja, u zdravlju i duhovnom miru

G.S.
Zvaničnici čestitali Božić: Praznik provesti u duhu praštanja, u zdravlju i duhovnom miru

BANjALUKA – Vjernici koji vrijeme računaju po gregorijanskom kalendaru sutra proslavljaju Božić, najradosniji hrišćanski praznik.

Božić sutra proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena, a zvaničnici Republike Srpske kao i predstavnici svih nivoa vlasti u BiH uputili su ovim putem čestititke nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, sveštenstvu i svim vjernicima rimokatoličke vjeroispovijesti u BiH.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović u božićnoj i novogodišnjoj čestitki vjernicima katoličke vjeroispovijesti izrazila je najbolje želje da predstojeće praznične dane provedu u duhu jevanđeljskog praštanja, u zdravlju i duhovnom miru, a 2022. godina da donose napredak i stabilnost.

Cvijanovićeva je izrazila želju da praznik Hristovog rođenja i radosti osnaži vjeru u zajedništvo, međusobno poštovanje i uvažavanje i podstakne na brigu o bližnjima, a božićne poruke mira, ljubavi i nade u bolje sutra da ispune srca i domove. Ona je uputila iskrene čestitke kardinalu Vinku Puljiću, biskupu banjalučkom Franji Komarici, sveštenstvu, redovništvu i svim vjernicima katoličke vjeroispovijesti u Republici Srpskoj i BiH, pozdravljajući ih radosnim pozdravom - „Čestit Božić" i „Srećna Nova godina".

-Povodom nastupajućeg Božića i Nove godine, u ime građana Republike Srpske i u svoje ime, Vama, biskupima, sveštenstvu, redovništvu, svima hrišćanima u BiH koji praznuju prema gregorijanskom kalendaru, upućujem iskrene čestitke - navedeno je u čestitki.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković uputio je danas božićnu čestitku kardinalu Vinku Puljiću, biskupima, sveštenstvu, redovništvu, rimokatolicima i hrišćanima u BiH koji praznuju po gregorijanskom kalendaru, istakavši da je neophodno zajednički njegovati istinske vrijednosti - mir, ljubav i poštovanje.

- Najljepše čestitke povodom Božića upućujem vam u ime Vlade Republike Srpske i u svoje, sa željom da praznik proslavite u dobrom raspoloženju okruženi porodicom i prijateljima - navodi se u čestitki.

Višković je poželio da svjetlost Hristovog rođenja obasja put kojim se zajednički korača u bolju budućnost, saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je danas Božić i Novu godinu nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću i svim rimokatolicima. Čubrilović je uputio čestitke i biskupima, sveštenstvu, redovništvu i ostalim hrišćanima u Republici Srpskoj i BiH koji Božić praznuju po gregorijanskom kalendaru, navedeno je u saopštenju iz Narodne skupštine Republike Srpske.

-U ime Narodne skupštine Republike Srpske i u svoje ime, upućujem Vam najljepše čestitke povodom Božića, sa željom da praznične dane proslavite sa najbližima u zdravlju i blagostanju. Neka nas radosni praznik Hristovog rođenja podsjeti na značaj međusobnog uvažavanja, tolerancije i solidarnosti kao temelja na kojima ćemo graditi bolje odnose u društvu i u 2022. godini. Čestit Božić i srećna Nova godina -navodi se u čestitki Čubrilovića.

I predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija čestitao je Božić nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću i svim katoličkim vjernicima u BiH, uz želju da ga provedu u miru, zdravlju i sreći.

-Uz želju da radost i nadu, koje nosi ovaj praznik, podijelite sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama, pozdravljam vas radosnim pozdravom: Čestit Božić! - navodi se u čestitki Tegeltije.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog sekretarijata za vjere Dragan Davidović uputio je božićnu čestitku kardinalu Vinku Puljiću, biskupima, sveštenstvu, redovništvu, svim rimokatolicima i ostalim hrišćanima u BiH koji praznuju po gregorijanskom kalendaru.

Davidović je čestitke uputio u ime Republičkog sekretarijata za vjere i u svoje lično ime, sa željom da ovaj veliki praznik u njihove domove donese mir, zdravlje i sreću.

-Neka nas praznik Hristovog rođenja podsjeti na dragocjeni dar života, na dostojanstvo izgovorene riječi i ljubav prema bližnjima, jer njegujući međusobno povjerenje, razumijevanje i solidarnost gradimo ljepši život za sve nas. Čestit Božić i Nova godina! - navodi se u čestitki.

Istinske vrijednosti i plemenitost i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović zaželio je svim katoličkim vjernicima u BiH da predstojeći praznik Hristovog Rođenja dočekaju u dobrom zdravlju, duhovnom miru i porodičnoj sreći.

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića, Radmanović je kardinalu Vinku Puljiću te svim rimokatolicima i ostalim hrišćanima u BiH koji Božić praznuju po gregorijanskom kalendaru, uputio iskrene čestitke.

- Srećan i blagosloven Božić! - navodi se u Radmanovićevoj čestitki Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić čestitao je najradosniji praznik Božić i Novu 2022. godinu, uz želju da ove praznike dočekaju u miru, radosti i blagostanju sa svojim najbližim.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović istakao je da je Božić vrijeme milosrđa, dobrote i praštanja.

-U danima najveće poslijeratne podijeljenosti i neizvjesnosti u BiH neka nam božićno svjetlo i istinski božićni mir donesu utjehu i nadu, probude u nama pouzdanje u Boga i postaknu da ohrabreni vjerom ojačamo zajedništvo naših naroda i da sjedinjeni u različitosti nastavimo graditi naše međuljudske odnose kroz pomirenje i praštanje, međusobnu solidarnost i uvažavanje - naveo je Čović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić, povodom nastupajućeg praznika Božića, poželio je katoličkim vjernicima da u miru, sreći i dobrom zdravlju radost Božića podijele sa porodicom i prijateljima.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istakao je da je Božić praznik koji nosi univerzalnu poruku vjere, nade i mira, te jačanja međuljudskih veza.

„Neka se duhovna i praznična atmosfera iz porodičnih domova prelije na cijelo društvo širom BiH", poručio je on.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić naveo je da je katolički Božić prilika da se podsjetimo velikih vrijednosti - humanosti, solidarnosti i tolerancije, te da pokažemo uzajamno uvažavanje i dostojanstvo.

-Ovaj veliki katolički praznik uči nas da poštujemo i njegujemo bosanskohercegovačku kulturu i tradiciju i da ih prenosimo na mlađe generacije, kao što su ih naši preci prenosili na nas - navodi se u čestitki.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je, u ime Vlade i svoje lično, građanima BiH katoličke vjere uputio čestitku povodom Božića.

-Neka ovaj veliki praznik donese radost i blagostanje u vaše i domove vaših najmilijih, te podsjeti na izuzetnu važnost međusobnog razumijevanja, podrške, zajedništva i dijaloga. Vrijeme praznika i porodičnog okupljanja uvijek nas ispune duhovnom snagom koja usmjerava na istinske vrijednosti i plemenitost, ali i podsjete na značaj života, zajedništva i multikulturalnost, kakvu upravo baštini BiH - poručio je Novalić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković obišao je Banjalučku biskupiju i povodom predstojećeg katoličkog Božića uputio biskupu banjalučkom Franji Komarici, sveštenstvu i svim vjernicima najiskrenije čestitke.

Uz želju da svi, vrijeme izazova kojima smo izloženi, prebrodimo međusobnim poštovanjem, uvažavanjem, saradnjom i podrškom, gradonačelnik Banjaluke je poželio svim katolicima da prazničnu radost provedu u miru i dobrom zdravlju.

-Nadam se da će svi naši sugrađani vrijeme praznika provesti u krugu svojih porodica i toplini porodičnih domova, a da će duhovnu snagu i ohrabrenje za izazove u godini pred nama pronaći u međusobnoj slozi i podršci, a svi vjerujući u krugu Crkve i vjere - navedeno je u čestitki.

Gradonačelnik je sa biskupom Komaricom razgovarao o saradnji između Biskupije i grada i važnim projektima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana